PSOE i Unides Podem acorden reprendre la derogació de la llei mordassa la setmana que ve

Les esmenes a la norma contemplen que les protestes al carrer només se sancionen si contenen actes de desobediència i que no requerisquen comunicació prèvia, avança el diputat d'UP Enrique Santiago

Manifestació contra la "llei mordassa" a la plaça de l'Ajuntament de València
Manifestació contra la "llei mordassa" a la plaça de l'Ajuntament de València / À Punt

Els socis del govern de coalició, PSOE i Unides Podem, resoldran la setmana que ve les esmenes a la proposta de reforma de la Llei de seguretat ciutadana per a derogar la coneguda com a llei mordassa. Al llarg dels pròxims dies han de consensuar alguns detalls amb el PNB, el partit proponent de la reforma. 

Fonts de Moncloa han indicat a Efe que el termini d'esmenes conclourà definitivament la setmana que ve, després que s'hagen prorrogat fins a quaranta ocasions, i asseguren que el text està en una fase molt avançada. L'objectiu és que la nova llei entre com més prompte millor en vigor, ja que es tracta d'un compromís electoral del president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez.

La norma, aprovada pel govern del PP durant l'etapa de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, ha despertat moltes crítiques per part d'organitzacions i la societat civil per contindre aspectes que vulneraven drets fonamentals.

En declaracions a la premsa en el Congrés, el diputat d'Unides Podem Enrique Santiago ha afirmat que l'acord en aquesta matèria entre els dos grups parlamentaris que sustenten el govern és ja "total o altíssim" i que en els pròxims dies estaran oberts a conéixer les propostes del PNB. Fonts del grup socialista en el parlament han assenyalat que continuen negociant en aquestes hores alguns aspectes de la llei.

El també secretari d'Estat de l'Agenda 2030, secretari general del PCE i dirigent d'IU ha recordat que ja existeix un acord perquè la qüestió de l'estrangeria siga abordada amb lleis específiques, al marge de la de seguretat ciutadana, per la qual cosa contemplaria la nova regulació sobre les devolucions en calent d'immigrants que entren de manera irregular a Espanya.

Novetats amb la reforma

Santiago ha indicat que la pretensió és que en les esmenes deixen clar que la ciutadania ha de recuperar "el ple exercici del dret de reunió i manifestació", i que les protestes en la via pública només siguen sancionables si contenen actes de desobediència, i que no requerisquen de comunicació prèvia.

També ha destacat que hi haurà un nou sistema d'identificacions per les forces de seguretat, de manera que se salvaguarde la diferència entre l'estatut del detingut i qualsevol altra diligència de les forces de seguretat, que no podran portar aparellada una restricció de drets com passa em una detenció.

El diputat de UP ha dit que hi ha acord també perquè ni la presa d'imatges per la premsa en operacions policials ni la difusió siguen sancionables, llevat que afecten el dret a la intimitat o a la seguretat dels agents o de les famílies.

Una altra mesura avançada seria que les taxes d'expedició del DNI o del passaport per als menors d'edat passen a ser gratuïtes, ha explicat Santiago, que ha assegurat que també s'atenen les reclamacions perquè les activitats naturistes no siguen sancionades.

També et pot interessar

stats