Advocacia de Generalitat veu nul l'acord sanitari de jornada de 35 hores del Botànic
Els sindicats de la mesa sectorial de Sanitat s'han concentrat davant la seu de la conselleria al crit de: "Marciano, escolta, la Sanitat està en lluita"
Un informe de l'Advocacia de la Generalitat diu que l'acord de jornada de 35 hores ratificat el passat 8 de març entre l'anterior govern del Botànic i la majoria de sindicats de la mesa sectorial de Sanitat és nul perquè no hi havia consignació pressupostària.
Així ho ha revelat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en una entrevista amb l'agència Efe. Gómez afirma que des del primer moment va tindre clar "que era un acord a revaluar perquè no era de 35 hores real, sinó de reducció de jornades", i recorda que estipulava una reducció gradual d'11 jornades laborals del 2023 al 2025.
Segons Gómez, "davant el dubte de si era nul o no perquè no hi havia consignació pressupostària, es va portar el cas a l'Advocacia de la Generalitat", que en un informe de divendres 24 de novembre diu que "és nul, perquè no hi ha consignació pressupostària".
En concret, l'informe jurídic de l'Advocacia per a incorporar la jornada de treball setmanal de 35 hores assenyala que "el que s'ha negociat en la mesa sectorial del 8 de març del 2023 patiria d'un vici determinant de la seua nul·litat de ple dret en aplicació de l'article 26b de la Llei 1/2015, de la Generalitat, en relació amb el 28.9 de la Llei 9/2022, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici del 2023".
"Estem davant un pacte o acord ratificat adoptat sense haver sol·licitat (com s'hauria d'haver fet) l'informe previ i favorable de la conselleria que tinga assignades les competències en matèria d'hisenda: això converteix en nul de ple dret els que s'aconseguisquen sense aquest informe", afig l'Advocacia de la Generalitat.
"Vull buscar l'equilibri i que els treballadors atenguen en bones condicions els ciutadans. El que els he oferit ja és un altre acord de 35 hores reals, que va des de les 8 del matí del dilluns a les 15 hores del divendres per al torn fix ordinari, i per al rodat arribar a les 1.512 hores anuals", afirma Gómez.
L'oferta "està feta en la mesa sectorial. Entenc que és legítim que ells protesten el que creguen oportú, però nosaltres ja sospitàvem que seria r nul, i ja ens ho han dit", apunta el conseller.
"Abans de la certesa que seria nul ja estàvem oferint un acord de 35 hores setmanals de veritat", indica per a agregar que vol oferir un acord "en el qual no hi haja cap mena d'il·legalitat" i, per a això, ha de pressupostar-lo.
"Els he oferit començar l'1 de gener de 2025 amb aquest acord, que complirà tots els requisits necessaris, tant els de la negociació en taules tècniques com l'aprovació en mesa sectorial i la dotació pressupostària".
A la pregunta de si l'acord podria entrar en els pressupostos de la Generalitat per al 2024, el conseller assenyala que en aquests moments els comptes del pròxim any "són reals" i en el capítol 1 s'ha augmentat en més de 300 milions d'euros el capítol de personal, un tema que no estava pressupostat, per a assumir el personal de Manises i Dénia.
"Només volem fer el que s'havia fet abans: entrar amb les 35 hores l'1 de gener de 2025. No entenem que estiguem vulnerant cap mena de benefici que ells hagueren aconseguit en la mesa", aclareix el conseller, que indica que la partida pressupostària entrarà en els pressupostos autonòmics del 2025.
Gómez afirma que no vol pensar en la possibilitat d'aplicar la jornada de 35 hores de manera unilateral i assenyala que té clar que els sindicats "són gent amb molt de trellat, que defensa els treballadors", i està convençut que al final s'acabarà arribant a un acord.
Concentració dels sindicats a la seu de la Conselleria
Precisament aquest dilluns, una representació de sanitaris de diferents sindicats s'han concentrat davant de la seu de la Conselleria de Sanitat al crit de "Marciano, escolta, la Sanitat està en lluita" per a exigir-li que complisca l'acord que va firmar el seu antecessor, Miguel Mínguez, un acord que fixava la implantació progressiva de les 35 hores setmanals des del 2023 fins al 2025. A més a més, li han reclamat una reunió immediata que evite que el conflicte continue creixent i que acabe desembocant fins i tot en una vaga. "La pilota està a la seua teulada", han apuntat.
Així, els professionals sanitaris s'han concentrat convocats pels sindicats de la mesa sectorial de Sanitat SATSE, CCOO, UGT, CSIF i intersindical valenciana (a excepció de CESM) i han exigit al conseller: "Deixa't de romanços i compleix els acords". En cas, contrari han advertit que les protestes continuaran, amb recollida de firmes i concentracions davant dels centres de treball i del Palau de la Generalitat. En últim lloc, no descarten convocar una vaga.