Adeu a la carmanyola de paella?

L'arròs en gra pot tindre espores d’un bacteri que mor en coure's, però pot reviure després d’una hora a la intempèrie

Imatge d'arxiu de dues carmanyoles de paella / À Punt NTC

Dinar diumenge un plat de paella és una tradició obligada de la qual sempre en sobra per a alguna carmanyola, però aquest plat d’arròs que valencians i valencianes es mengen dilluns després de passar-lo pel microones pot amagar un perill. L'arròs en gra pot tindre espores del bacteri Bacillus cereus, que mor en coure's a la paella, però que pot reviure després d’una hora a la intempèrie.

Es tracta d’un bacteri que s'escampa pel midó de l'arròs i pot intoxicar els aliments, fet que causaria, en alguns casos, vòmits i diarrea. Per a evitar-ho, cal seguir un protocol bàsic per a conservar i recalfar l'arròs. En les xarxes, consells no en falten, com els de l’influenciador del SAMU de Madrid @miguelassal que s'ha fet viral, i que recomana posar poca quantitat d’arròs i sempre amb microfilm. 

Unes recomanacions que també comparteixen els nutricionistes. “Hem de tindre en compte que la paella haja passat per la nevera, fet que retardarà el creixement bacterià”, assegura el president del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana, Luís Cabañas. De qualsevol manera, afegeix que no és aconsellable fer-ho amb cap paella feta tres o més dies abans, per molta prevenció que es tinga.

També et pot interessar

stats