Accés gratuït a piscines o transport urbà sense cost: Alcoi pren mesures davant de les onades de calor

L’Ajuntament ha anunciat este dijous algunes mesures per tal de pal·liar els efectes de les altes temperatures

L’Ajuntament d’Alcoi pren mesures especials per a combatre les onades de calor
L’Ajuntament d’Alcoi pren mesures especials per a combatre les onades de calor / Ajuntament d'Alcoi

L’Ajuntament d’Alcoi ha anunciat este dijous que posarà a disposició de la ciutadania una sèrie de mesures per tal de pal·liar els efectes de les altes temperatures mentre duren les onades de calor d'este estiu. Segons ha informat el regidor de Salut Pública, Carles Sansalvador, volen protegir "especialment els grups de risc, com són la gent gran, els nadons lactants o xiquetes i xiquets menors de quatre anys, dones gestants o persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries".

Entre les mesures, l’entrada a les piscines municipals serà debades fins a completar l’aforament durant el període d’alerta. D’igual manera, el transport urbà també serà gratuït per a facilitar el desplaçament per motius laborals o personals.

A més, totes les biblioteques i museus municipals tindran horari d’estiu, que arriba fins a les hores centrals del dia. Altres edificis municipals també romandran oberts i disponibles mentre dure l’onada de calor, com l’Àgora al Centre i el Centre Jove Cervantes (CCJ), a l’Eixample-Santa Rosa.

Els avisos de les onades de calor, el dia anterior

L'Ajuntament ha advertit que avisarà la població de les onades de calor tan prompte com les autoritats competents siguen coneixedores de l'alerta, ja que normalment es notifiquen la vesprada del dia anterior. Sansalvador ha demanat a la ciutadania seguir les indicacions i recomanacions del departament de Salut Públic.

Els protocols d'empreses concessionàries, adaptats a la calor

L'Ajuntament ha garantit que el consistori ha revisat els protocols amb les empreses concessionàries de serveis per a evitar afeccions per colps de calor tant a persones com animals de companyia. La regidora de Transició Ecològica, Teresa Sanjuan, s’ha reunit amb l'empresa Foment de Construccions i Contractes (FCC), adjudicatària del servei de neteja i recollida de residus sòlids urbans, per a analitzar el protocol davant possibles onades de calor i evitar els colps de calor entre la plantilla.

Algunes de les mesures ja s'implanten des de l'1 de juny: avançar el torn de matins a les 6:00 hores, adequar la jornada de treball per a disminuir l'activitat en hores de major exposició solar i planificar les tasques de major esforç perquè es facen en els moments de menys calor.

A més, utilitzen roba d’estiu i els torns de vesprada han passat al matí, sense activitat a migdia. El desbrossament s'interromp a partir de les 11:00 hores per a prioritzar labors de menor exposició. També s'estableixen xicotetes pauses en llocs d'ombra i s'evita l'exposició de treballadores embarassades. Per a la plantilla de nou ingrés o que han estat fora del lloc més de nou dies, es planifiquen períodes d'aclimatació.

Evitar begudes alcohòliques i passar més temps a llocs frescos

Com a mesures de prevenció, es recomana beure líquids amb freqüència, però evitar les begudes alcohòliques, molt ensucrades o amb cafeïna. També passar tot el temps possible a llocs frescos i reduir l'activitat física o l'esport en les hores centrals del dia, a més d'utilitzar roba lleugera, mantindre les medicines en un lloc fresc i no realitzar menjars copiosos.

Respecte als colps de calor, les autoritats demanen estar atents a símptomes com la sequedat i la coloració roja de la pell, el pols ràpid, el dolor intens de cap, confusió o pèrdua de consciència. En cas d'urgència vital, es recomana telefonar a l'112 i, mentre arriba l'ajuda, es pot emportar la persona afectada a un lloc fresc i baixar-li la temperatura amb draps freds o amb un bany d'aigua freda, sense donar a la persona de beure cap mena de líquid.

Respecte als animals de companyia, es recomana evitar els passejos en les hores centrals, de 12 a 18 hores, i en cap cas quan hi haja sol directe o quan la temperatura siga superior a 30 graus. L'asfalt pot produir cremades en els coixinets de les potes.

També et pot interessar

stats