Accepta tres anys i nou mesos de presó per matar tres ciclistes i ferir-ne dos més a Oliva

Les parts ratifiquen l'acord de conformitat sobre la condemna a la conductora, que conduïa sota els efectes de l'alcohol i les drogues després d'una nit de festa

Juí per l'atropellament a tres ciclistes

Acusacions i defenses ha ratificat aquest dilluns, en la vista de conformitat al jutjat penal 1 de Gandia (la Safor), l'acord sobre la condemna a la conductora que va atropellar mortalment tres ciclistes quan conduïa sota els efectes de l'alcohol i les drogues després d'una nit de festa, el maig de 2017.

Vicenta Sánchez Baquero, que en aquell moment tenia 28 anys, ha acceptat una pena de tres i anys i nou mesos de presó per l'incident, en què dos ciclistes més van resultar ferits de gravetat. Se la condemna per un delicte contra la seguretat vial, tres homicidis per imprudència greu i tres delictes del lesions amb l'agreujant d'imprudència. Sis mesos és el màxim de pena de privació de llibertat que pot complir, ja que després de la seua detenció ja va passar un any entre reixes, fins que va pagar la fiança.

L'atropellament va tindre lloc a les 8:30 hores d'un fatídic 7 de maig, al km 206 de la nacional 332, un tram sense revoltes i ben asfaltat. La conductora, que circulava a gran velocitat amb el vehicle del seu iaio, va envestir un grup de sis ciclistes de la penya Llebeig de Xàbia. Tres van perdre la vida i dos quedaren ferits greus. La dona va donar positiu per consum d'alcohol i drogues. Durant la vista va reconéixer que havia estat consumint drogues entre la una i les cinc de la matinada.

Andrés Contreras: "És dur que qui ha matat ton pare vulga ara demanar perdó"

Quatre anys després, ha vogut entregar una carta de condolença a les famílies, que s'ha adjuntat a l'expedient judicial. No en té intenció de llegir-la Andrés Contreras, que va perdre el pare i els amics en l'atropellament, que el va tindre una setmana en coma. Dona per fet que la condemana l'ha escrit "obviament en el seu benefici", per a rebaixar la pena, i lamenta que el perdó arribe tard.

"És dur que la persona que haja matat el teu pare i els teus companys i t'ha destrossat la vida vulga ara demanar perdó. Aquest perdó hauria d'haver-se produït abans, perquè no havia d'haver-se pujat a un cotxe drogada i beguda. Ningú em retornarà al meu pare... la carta no sé si la llegiré, perquè és molt dur... esperem que haja aprés d'un error molt greu i que no el cometa ningú més en el futur", ha explicat en una entrevista a À Punt, de la qual incloguem un extracte a la capçalera de la notícia. Contreras a penes té records d'aquell diumenge en què de sobte va perdre la consciència per a despertar amb el cos destrossat després d'una setmana en coma. Les seqüeles físiques –politraumatismes, dues parades cardíaques, un pulmó perforat– l'obligaran a dependre de la fisioteràpia tota la vida. Contra les psicològiques, lluita encara amb l'ajuda dels experts.

"La pena que se li posa, sembla poc... quatre anys a canvi de tantes vides. Però finalment va entrar un any en presó. I potser ho faça sis mesos més... És tot un èxit judicial, però alhora una tristesa que la justícia siga tan bàsica [en la protecció als ciclistes] a Espanya", ens explica.

La petició inicial era de quatre anys de presó per homicidi imprudent, la màxima pena que arreplegava el Codi Penal vigent quan va tindre lloc l'atropellament. L'acord s'ha resolt al segon intent, després d'una primera vista sense pacte el novembre de 2020, en què la defensa va argumentar que Vicenta, que ara té 31 anys, estava molt penedida i havia refet la vida.

També et pot interessar

stats