Què podem fer per a acabar amb el masclisme en Internet?

L’Internet Freedom Festival aborda la necessitat de facilitar espais de denúncia segurs i protecció en les xarxes socials.

Sid Rao i Savi Ramakrishna, activistes pels drets de la dona, durant el festival
Sid Rao i Savi Ramakrishna, activistes pels drets de la dona, durant el festival / Arxiu

Què podem fer per a acabar amb el masclisme, l’assetjament o les violacions sexuals? A l’Internet Freedom Festival han tractat aquesta qüestió, precisament una setmana en què la Comunitat Valenciana està sacsejada per l’assassinat d’una dona a Rojals a mans, presumptament, de la seua parella.

Es necessita molt de coratge per a denunciar i parlar sobre aquestes experiències. Però en aquesta ocasió han abordat el tema des d’un enfocament diferent: quan tot el món està en contra de la víctima en Internet. Els casos de dones anònimes que han denunciat a través de les xarxes socials i han sigut posades en dubte, han rebut centenars de comentaris de rebuig i se les ha estigmatitzat.

“La majoria de les denúncies s’estan fent de forma anònima en Internet”, ha explicat Indira Cornelio. Aquesta activista treballa en nombroses plataformes de defensa dels drets de la dona des de Mèxic, com és el cas de Ciberseguras, per tal d’“acabar amb la impunitat” dels agressors i la vulnerabilitat de les dones que van fer públiques les seues històries. “Necessitem prendre mesures de seguretat digital i que les dones sàpien que les seues dades no seran revelades”, ha explicat.

Un moviment feminista “privilegiat”: #MeToo

El moviment #MeToo va despertar una onada feminista a tot el món, però, segons han criticat veus durant el debat, va estar íntimament relacionat amb la indústria del cine a Hollywood i liderat per veus “privilegiades”. Persones que des d’una posició de poder van fer les denúncies i van convertir el moviment en una revolució que formarà part de la història però, segons l’activista Savi Ramakrishna, “milers de dones anònimes continuen sofrint”.

La implicació dels homes

El sector del cine, els negocis i tants altres estan dominats per figures masculines, però la mobilització ciutadana implica a dones i homes per igual. “Hauria d’haver-hi un sentiment de solidaritat entre els homes que s’alcen i diguen: Açò està mal i és una cosa que fan els homes”, ha expressat l’activista Sid Rao, a més de destacar la importància d’educar les noves generacions per tal d’acabar amb el masclisme i els estereotips socials.

També et pot interessar

stats