85 municipis en el màxim risc sanitari per altes temperatures i nits tropicals

Les previsions anticipen una vesprada i nit sufocants com a pròleg d'un dimarts tòrrid, en què es preveuen màximes de fins als 43 graus de dia i de 28 a la nit

Nivells de risc per a dilluns en el sistema de vigilància de temperaturas extremes de la conselleria de Sanitat Universal
Nivells de risc per a dilluns en el sistema de vigilància de temperatures extremes de la Conselleria de Sanitat Universal / Sanitat Universal/ À Punt NTC

La Comunitat Valenciana, llevat del litoral de Castelló i l'interior sud de València, es troba en alerta nivell groc per altes temperatures, que puntualment podrien superar els 39 graus durant la vesprada d'aquest dilluns. La fase prèvia al punt àlgid de l'onada de calor, que dimarts elevarà l'alerta al nivell taronja de l'Agència Estatal de Meteorologia, per temperatures de fins a 43 graus. Segons les previsions, entre les 13 i les 21 hores, les màximes podrien oscil·lar entre els 36 i els 38 graus i superar, en moments puntuals, els 39.

El sistema de vigilància de temperatures extremes de la Conselleria de Sanitat Universal, afinat per municipis, ubica 85 localitats de quinze comarques en màxima alerta (nivell roig), essencialment a l'interior de València, l'interior i el sud d'Alacant, juntament amb el poble de Sorita (els Ports). Municipis de 27 comarques es troben en alerta taronja (l'esglaó inferior en el semàfor de riscos per a la salut de la Conselleria), inclosa la ciutat de València, que ha emés una alerta a la ciutadania per la calor nocturna.

La previsió anticipa nits complicades. El conjunt del territori dormirà (o ho intentarà) amb temperatures tropicals, de més 20 graus, que superaran el 25 a Benifallim (l'Alcoià) i un grapat de municipis del Comtat i l'interior de la Marina.

Màximes de 43 graus de dia i 28 de nit per a dimarts

Dimarts encara serà pitjor. Tindrà lloc el punt àlgid de l'alerta per l'onada de calor, amb màximes de 41 graus de dia que, en punts interiors de València podrien arribar als 42-43 graus, seguides de nits sufocants. Es preveu que les temperatures equatorianes (de més de 25 graus) dominaran les nits de la província d'Alacant, en una franja diagonal des del Vinalopó Mitjà a l'Interior de la Marina i la Vall d'Albaida. El termòmetre podria superar els 28 graus —l'anomenada fase tòrrida— en més d'una dotzena de municipis del Comtat (Alcosser, Alcoleja, Alfafara, Agres, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Gorga, Muro, Gaianes i l'Orxa) i diversos pobles de la Vall d'Albaida (Agullent, Benissoda, Salem), la Marina Alta (Castell de Castells, la Vall de Laguar) i la Marina Baixa (Beniardà, Guadalest, Bolulla).

L'alerta es mantindrà dimecres de 13 a 21 hores. Aemet ha situat l'interior de les províncies d'Alacant i València en color groc, per temperatures màximes que podrien arribar als 38 graus però nits un poc més fresques, que el dijous tornaran a nivells més habituals.

Previsió per a dimarts del sistema de vigilància de riscos sanitaris per calor de la conselleria de Sanitat Universal
Previsió per a dimarts del sistema de vigilància de riscos sanitaris per calor de la conselleria de Sanitat Universal / Sanitat Universal / À Punt NTC

Ombra, líquids i amanides contra la calor

Els municipis han començat a activar els protocols sanitaris i les campanyes de sensibilització a la ciutadania, a partir de les recomanacions de Sanitat Universal. La conselleria aconsella combatre la calor a l'ombra, mitjançant la ingesta abundant de líquids (llevat de les begudes amb cafeïna, alcohol o ensucrades, que poden afavorir la deshidratació) i l'alimentació amb productes frescos, com amanides, fruites i verdures. També insta a restringir l'exercici físic a les hores menys caloroses i a protegir-se de l'exposició solar amb cremes.

Les autoritats sanitàries demanen especial cura amb les persones majors, malaltes i menors de quatre anys i adverteixen contra els descuits, per a no oblidar cap persona dependent o mascota dins el vehicle.

També et pot interessar

stats