84 anys del bombardeig de les huit hores d’Alacant

Recorreguts guiats pels refugis antiaeris recorden l’atac del bàndol feixista, que no va deixar víctimes mortals, però va atemorir profundament la població.

Imatge d'arxiu d'Alacant durant un dels bombardejos de la Guerra Civil

Durant huit llargues hores Alacant va tremolar sota el so aterridor de les bombes. Va ser la nit del 28 al 29 de novembre de 1936, des de les 19:50 fins a les 3:00 de la matinada, fa hui 84 anys. Per això, l’Ajuntament ha preparat un seguit d’activitats culturals en record de l’ofensiva perpetrada pel bàndol franquista, coneguda com el bombardeig de les huit hores.


Imatge d'Alacant bombardejat del documental La sirena i la sardina

Va ser el segon dels atacs a la ciutat, coordinat des de la base aèria situada a Son Sant Joan, a Mallorca, des d’on el bàndol sublevat va ordenar el bombardeig sistemàtic de les poblacions litorals situades a la rereguarda. Entre totes elles, Alacant havia sigut marcada en el mapa de les brigades feixistes com a un objectiu prioritari. Manuel Aliaga, investigador de la Guerra Civil, explica que s’han trobat documents on pot llegir-se que “Alacant deu ser freqüentment bombardejada”.


Imatges del documental La sirena i la sardina

El bombardeig continuat de novembre del 36 no va deixar víctimes mortals, però l’operació va servir per a atemorir i minar la moral d’una població estigmatitzada pel bàndol feixista per l’empresonament de Primo de Rivera.

La massacre, amb més de 300 civils morts, arribaria un any i mig després, huit dies després de l’afusellament de Primo de Rivera, el 25 de maig de 1938 i el seu escenari seria el Mercat d'Abasts de la ciutat.

En només quinze minuts, fins a noranta bombes van ser llançades per nou avions Savoia S-79 i van detonar al centre neuràlgic d’una ciutat devastada per la fam. Va ser, sense dubte, un dels atacs més mortífers contra la població civil de tota la Guerra Civil, comés per la mateixa brigada que un any després va bombardejar Guernica.


Imatge d'Alacant bombardejat del documental La sirena i la sardina

Després del so eixordador de les bombes va quedar, paradoxalment, el silenci, que va soterrar la memòria de les bombes contra la ciutat durant molts anys.

La Regidoria de Cultura, a través del Departament de Memòria, vol reparar l’oblit amb una programació que ret homenatge al sofriment i la por del bombardeig de les huit hores. Des de la vesprada del divendres 27 fins al diumenge 29 ofereix a la ciutadania, prèvia reserva i amb les restriccions sanitàries corresponents, visites teatralitzades pels principals enclavaments de la memòria de la guerra, amb monòlegs amb passatges històrics. A més, s'han programat recorreguts guiats pels refugis antiaeris Sèneca i Balmis i per la Casa de Màquines, on es projectaran alguns curts d'Atrapa Teatre. La inscripció en les activitats s'ha de fer en el correu cmemoriahdalicante@gmail.com.

També et pot interessar

stats