Més de 820 milions de persones passen fam al món

Un informe alerta que la fam al món continua presentant nivells “greus”, tot i haver millorat amb el canvi de segle.

Haití, que va patir un terratrémol dissabte, té un índex de fam “molt greu”
Haití, que va patir un terratrémol dissabte, té un índex de fam “molt greu” / Orlando Barría (Efe)

821 milions de persones passen fam al món, segons l'índex de la fam (GHI) de 2018, publicat aquest dijous. Així, malgrat els avanços produïts des del canvi de segle –l'índex ha descendit a escala global un 28% des del 2000 i la mortalitat infantil s'ha reduït a la meitat– 45 dels 117 països analitzats presenten nivells de fam “greus”, i sis més (el Txad, Haití, Madagascar, Sierra Leone, el Iemen i Zàmbia), “molt greus”. 

La situació a la República Centreafricana, que pateix des de 2012 un estat d'inestabilitat, violència amb motivacions religioses i una guerra civil, és “alarmant”. A Burundi, la República Democràtica del Congo, Eritrea, Líbia, Somàlia, el Sudan del Sud i Síria no s'ha pogut aplicar l'índex per falta de dades, però els autors de l'informe qualifiquen de “preocupant” la situació de fam i malnutrició. 

La situació és especialment greu al sud d'Àsia i a l'Àfrica subsahariana, on els valors de malnutrició en xiquets, retards en el creixement com a conseqüència de deficiències nutricionals, debilitament crònic i mortalitat infantil són “inacceptablement elevats”.

L'informe, elaborat cada any per l'ONG alemanya Welthungerhilfe (Ajuda Mundial contra la Fam) i la irlandesa Concern Worldwide ('Preocupació Mundial'), amb l'Institut Internacional d'Investigació sobre Polítiques Alimentàries (IFPRI), crida a intensificar la lluita contra la fam per a complir les metes de 2030. 

Creix per tercer any consecutiu

L'estudi GHI coincideix amb les dades aportades el setembre passat per l'ONU, referents a 2017. En el seu informe anual sobre l'estat global de la seguretat alimentària i la nutrició, van alertar que un de cada nou habitants del planeta passa fam. 

Segons el director general de l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), José Graziano da Silva, el problema de la fam “és significativament pitjor” als països que depenen d'una agricultura de subsistència. Si, a més, s'hi afegeix un conflicte armat, el resultat és una crisi de fam com la que es va produir l'any passat al Sudan del Sud. Per al director executiu del Programa Mundial d'Aliments, David Beasley, l'objectiu d'eradicar la fam al 2030 “no és realista”, si es manté la tendència actual.

També et pot interessar

stats