El 80% dels professionals sanitaris ha patit alguna agressió en els últims 5 anys, segons la CSIF

La major part han sigut de tipus verbal i un 10,6%, físiques.

Treballadors en una consulta mèdica
Treballadors en una consulta mèdica / Europa Press

El 80% dels professionals sanitaris ha patit algun tipus d'agressió física o verbal en els últims 5 anys, segons un estudi de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), elaborat després d'entrevistar 5.127 infermeres, metges, auxiliars d'infermeria, personal administratiu, i tècnics d'emergències i de gestió i serveis.

El 70,3% de les agressions han sigut de tipus verbal (amenaces, insults i vexacions) i un 10,6%, físiques. No obstant això, quasi un 20% dels treballadors asseguren que no hi ha cap mesura de seguretat al seu centre de treball per a combatre aquest tipus de situacions.

I és que, segons les dades del treball, fins a un 12% dels qui van patir agressions necessitaren suport psicològic, un 7% va haver d'acollir-se a una baixa laboral i un 5% va patir lesions físiques.

Els companys, una ajuda davant de les agressions

Així mateix, quasi la meitat dels professionals afirmen que han sigut els propis companys els qui han intervingut en la seua defensa quan han viscut un episodi violent, atés que no compten amb mesures específiques ni amb la formació especialitzada per a afrontar-lo.

Un 69% dels professionals admet que desconeix el funcionament d'un protocol d'agressions del seu centre de treball i un 75,5% no ha rebut mai cap mena de formació sobre el maneig de situacions conflictives.

Les dones són les principals víctimes

D'altra banda, el treball ha posat de manifest que les dones són les principals víctimes d'aquestes situacions violentes, no solament per la major presència en el sector sanitari, sinó també perquè són més vulnerables a aquest tipus de conductes agressives. En aquests casos, són els mateixos pacients i els familiars –en la majoria dels casos homes–, els qui duen a terme les agressions.

També et pot interessar

stats