La detecció precoç millora el tractament del càncer de pell en un 90% dels casos

Un dels objectius del Dia Europeu de la Prevenció de Càncer de Pell és conscienciar sobre la importància de la fotoprotecció com a ferramenta més útil per a previndre els melanomes

El 13 de juny es commemora el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell / À Punt

Aquest diumenge se celebra el Dia Europeu de la Prevenció de Càncer de Pell, una jornada amb què es pretén posar l'accent en la necessitat de previndre una malaltia que afecta més de 78.000 persones cada any a Espanya. D'aquests casos, uns 6.000 són melanomes i vora uns 500 es diagnostiquen a la Comunitat Valenciana. Els casos restants són de càncer de pell cutani no melanoma.

Però, malgrat que la incidència del melanoma és menor, és el tumor més estés i el càncer de pell amb pitjor pronòstic. No obstant això, si es detecta de manera precoç, hi ha una probabilitat de més del 90% de curar-lo. Entre 50 i 100 persones moren cada any per càncer de pell a la Comunitat Valenciana i la incidència del melanoma va en augment, amb una escala nacional de 10,7 casos per cada 10.000 persones.

Per aquesta raó cal incidir en la fotoprotecció com a pràctica més fiable per a evitar l'exposició desmesurada a la radiació solar, la primera causa de càncer de pell.

L'ABCDE de la prevenció del càncer de pell

L'autoexploració de les pigues i la revisió de com evolucionen és fonamental per a previndre el càncer de pell. Comprovant una vegada al mes si les pigues pateixen algun canvi el melanoma es pot detectar de forma precoç i augmentar considerablement les possibilitats de curació.

La regla de l'ABCDE és una guia útil per a saber quan hem d'acudir al servei de dermatologia si tenim sospites:

  • Asimetria en algun dels seus eixos.
  • Bordes irregulars.
  • Color variat, no uniforme.
  • Diàmetre major de 6 mm.
  • Evolució si detectem que una de les nostres pigues canvia.

El càncer de pell pot aparéixer a qualsevol edat. Encara que és més freqüent en persones d'entre 30 i 60 anys, cada vegada el pateix més gent jove per les llargues exposicions al sol en pràctiques d'oci i esportives sense la fotoprotecció adequada.

També et pot interessar

stats