Més de 700 víctimes d'una organització que demanava crèdits amb DNI furtats o fotografiats

Hi ha 39 detinguts acusats de defraudar prop d'un milió d'euros. L'organització actuava principalment a Tarragona i després es va desplaçar a València i Saragossa

Image d'una de les trenta nou detencions practicades en l'operació conjunta entre  Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil.
Imatge d'una de les detencions practicades en l'operació / Guàrdia Civil/Mossos d'Esquadra
02 de juny 2024 - 11:11

Agents de la Guàrdia Civil i dels Mossos d’Esquadra, han desarticulat una organització criminal que operava principalment a Tarragona, i obtenia diners mitjançant la utilització fraudulenta de DNI furtats o fotografiats de terceres persones amb els quals contractaven crèdits en línia i compraven telèfons d'alta gamma i altres productes de luxe en internet.

Fins ara, es calcula que el total aproximat defraudat per esta organització ascendeix al milió d'euros amb més de 700 víctimes. La investigació continua oberta, ja que no es descarta que la xifra d'afectats augmente perquè moltes persones no saben que estan en la llista de deutors d'Asnef, han informat els dos cossos policials en un comunicat conjunt.

Robatoris i captures fotogràfiques de DNI

La investigació es va iniciar el 2023 en detectar-se un increment significatiu de furts i robatoris de DNI en diverses zones d'estiueig de la Costa Daurada. Els dos cossos policials constituïren un equip conjunt d'investigació que va identificar l'existència d'una organització criminal, amb una estructura estable i una distribució de funcions entre els membres, amb l'únic objectiu de cometre estafes a gran escala.

El modus operandi començava amb la compra de les dades identificatives de terceres persones obtingudes mitjançant el furt o el robatori físic del DNI de les víctimes, o a través de captures fotogràfiques realitzades per alguns dels membres de l'organització mentre treballaven en diversos centres d'oci de Tarragona i Reus.

A continuació, entraven en les pàgines web d'empreses creditícies i comprovaven, mitjançant una simulació, si amb eixes dades podien tindre accés a un crèdit. En cas afirmatiu i per a formalitzar el crèdit, l'empresa creditícia els demanava altres dades com el lloc de treball, la nòmina o l'antiguitat. Esta tasca era efectuada per altres membres de l'organització que l'obtenien amb la introducció de les dades personals en el web de la Seguretat Social. Amb tota esta informació necessitaven fer un últim pas, la falsificació de la nòmina i la d'un certificat bancari que acreditara la domiciliació d'un rebut d'aigua, llum o de qualsevol altre subministrament o servei.

Crèdits bancaris i tecnologia de luxe

Una vegada arribats ací, l'organització criminal a través de comptes bancaris falsos, sol·licitaven crèdits de 3.000 a 5.000 euros i compraven per internet telèfons d'alta gamma i altres productes tecnològics de luxe. En algunes d'estes pàgines web on adquirien els telèfons, podien contractar targetes de crèdit, el que aprofitaven per a sol·licitar-les i utilitzar-les posteriorment en casinos, caixers i altres serveis.

Els productes de luxe comprats eren enviats a determinats llocs i arreplegats en tot el territori nacional per altres membres de l'organització. En el cas dels telèfons mòbils eren venuts posteriorment en botigues de Reus i Tarragona amb la connivència dels seus propietaris que obtenien així diners en metàl·lic.

En el transcurs de la investigació es va detectar en alguns casos que amb el fi d'obtindre un finançament ràpid de terminals d'alta gamma, l'organització tenia un col·laborador que treballava per a una important empresa de telefonia, i que s'encarregava que la documentació aportada per l'organització criminal fora aprovada i tramitada amb més celeritat.

Durant 2023 l'organització començà a tindre problemes per a obtindre finançament en algunes empreses a Catalunya. Açò va obligar els autors a desplaçar-se a altres punts de l'Estat com València i Saragossa, per a seguir desenvolupant la mateixa activitat delictiva.

39 detinguts

El novembre del 2023 els agents dels dos cossos policials van detindre dènou persones com a presumptes autores de diversos delictes d'estafa i falsedat documental. A més, s'efectuaren un total de sis entrades a domicilis i un a una empresa. Es van resoldre així 121 il·lícits penals.

En una segona fase de la investigació, es van aconseguir nombrosos indicis que van dur a la identificació i detenció de vint membres més. A tots els presumptes estafadors els van posar a disposició judicial a Reus.

Els investigadors van descobrir que esta organització havia estafat moltes més persones. En esta segona fase s'han resolt ja 267 fets denunciats davant dels Mossos d'Esquadra.

També et pot interessar

stats