601 euros de sanció per "alterar el funcionament" del centre de salut quan va demanar ser atés en valencià

Un veí de Benetússer ha sigut denunciat pel mateix metge que li va demanar que parlara en castellà o abandonara la consulta al centre de salut d'Alfafar

Francesc Xavier Tébar mostra la notificació de la sanció de 601 euros / À Punt NTC

Francesc Xavier Tébar va acudir a urgències del Centre de Salut d’Alfafar el 14 de juny per tractar-se del que semblava un refredat i es va dirigir al metge en valencià. Segons el seu relat, el sanitari li va dir “de manera imperativa”, que parlara en castellà, o abandonara la consulta, cosa que finalment va fer. 

Tébar reclamava, no que el metge li parlara en valencià, sinó que li permetera expressar-se en la seua llengua. Davant la negativa del facultatiu es va dirigir a la recepcionista per tal de demanar el full de reclamacions, que no li'l van facilitar fins a uns dies més tard. També va telefonar a l'1 1 2 i a la Policia Local, que es va personar al centre de salut. Finalment, un altre metge va atendre Francesc Xavier. 

Des de la Conselleria de Sanitat Universal li van respondre per escrit que lamentaven la situació i reconeixien els seus drets.

El cas de discriminació lingüística patit per aquest veí de Benetússer podria ser un més dels que es denuncien al País Valencià, especialment en l’àmbit de la sanitat, si no fora perquè té una segona part. 

Quatre mesos després dels fets, aquesta setmana, aquest professor d’economia d'institut ha rebut una notificació de la delegació del govern a la Comunitat Valenciana que l’informa que ha sigut sancionat amb un mínim de 601 euros ―i que podrien arribar als 3.000―, per “alterar el normal funcionament del centre de salut” i “alterar i molestar la recepcionista”.

Darrere de la sanció hi ha la denúncia interposada pel mateix metge que es va negar a atendre Tébar i l'aplicació de l'article 36 de la llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, també coneguda com a llei mordassa.

Des de la Plataforma per la Llengua, amb qui s'ha posat en contacte Tébar asseguren que és la primera vegada que tenen constància d’un cas així. "Es tracta d'un fet insòlit, d'una aplicació de la llei mordassa per raons lingüístiques, completament fora de lloc. Açò no és una qüestió d'orde públic", han afirmat. A més, estudien les vies per a respondre a la denúncia.

A Tébar li ofereixen l'opció de reduir a la meitat la multa, si la paga de forma voluntària, a canvi també de renunciar a fer-hi al·legacions. Però el que més lamenta és que en cap moment el va informar d'aquesta denúncia, de la qual no ha tingut notícies fins que ha arribat la sanció.

À Punt Notícies ha intentat contactar aquest dissabte amb l'Ajuntament d'Alfafar i amb la Policia Local. El sancionat ha explicat a aquest mitjà que divendres va telefonar el consistori i li van tornar la telefonada, en un moment en què no els podia atendre. Ara ha d'esperar a dilluns per a rebre explicacions del cap de la policia municipal.

El diputat estatal de Compromís, Joan Baldoví, ha comunicat en les xarxes socials que la coalició valencianista "demanarà explicacions" pels fets, que ha qualificat d'"atac" i "vergonya".

També et pot interessar

stats