411 noves morts a Espanya, rècord diari de la segona onada

Sanitat diagnostica 17.395 contagis més, vora 7.500 en les últimes 24 hores.

Un hoteler de Granada, on aquest dimarts han entrat en vigor noves restriccions, tanca el seu establiment
Un hoteler de Granada, on aquest dimarts han entrat en vigor noves restriccions, tanca el seu establiment / Miguel Ángel Molina (Efe)

El coronavirus s’ha emportat 411 vides més a Espanya, segons les dades oficials del Ministeri de Sanitat. Aquesta tràgica xifra és la més elevada de la segona onada. En el cas dels contagis, tot i sumar-se’n 17.395 més, són 1.274 menys que els registrats fa just una setmana, dimarts passat.

De les noves infeccions notificades per Sanitat, 7.552 es van diagnosticar ahir dilluns. Catalunya, amb 1.914 contagis, el País Basc, que notifica 1.132 infeccions més, i Madrid, amb 959 nous casos, són les regions que més noves infeccions aporten al balanç oficial de dades. Des del començament de la crisi sanitària, a Espanya s’han contagiat 1.398.613 persones.

Quant a la xifra de defuncions, tot i ser menor que la notificada ahir, que va ser de 512 víctimes, és significativament superior a la de dimarts passat, quan Sanitat confirmava 238 morts associades a la Covid-19.

La xifra de morts no deixa de créixer. En els pròxims dies es podrien assolir les 40.000 defuncions, ja que actualment ja hi ha 39.756 víctimes des del començament de la pandèmia i les xifres de víctimes dels últims dies es compten per centenars. De fet, en l’última setmana han mort més de mil persones, concretament 1.209, després de diagnosticar-los la malaltia.

De fet, respecte a aquest increment més que probable, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha advertit que “es possible que continuen pujant encara alguns dies”. Per al responsable del CCAES, la tendència a l’alça es pot mantindre fins a saber si la corba de contagis descendeix o no.

Les UCI, amb el 31% d'ocupació

Un altre dels aspectes que més preocupa a l’hora de valorar l’evolució de la pandèmia és la pressió hospitalària. Un total de 3.064 pacients estan ingressats en les unitats de cures intensives (UCI) de tot el país, fet que suposa el 31,7%. Aquesta xifra pràcticament es duplica en el cas d’algunes autonomies, com La Rioja, on sis de cada deu llits de les unitats de crítics ja estan ocupats per pacients amb Covid.

A la Comunitat Valenciana, en canvi, i atenent al balanç diari que ofereix el Ministeri de Sanitat, manté una ocupació de les UCI diversos punts per davall de la mitjana nacional. Pràcticament la quarta part dels llits disponibles en aquestes unitats, el 25,9%, tenen algun pacient amb Covid-19.

Per a Fernando Simón, la xifra de víctimes i contagis notificada aquest dilluns l’inciten a pensar “que ens trobem en una fase d’estabilització o remissió”. Així sí, ha volgut ser caute: “No diré que anem molt favorablement”. El director del CCAES s’ha mostrat esperançat que mesures com el toc de queda es reflectisquen en les dades en els pròxims dies. “El toc de queda està tenint un impacte, l’impacte és important i s’observarà en els pròxims dies”, apuntava.

També et pot interessar

stats