Més de 41.000 valencianes i valencianes són donants de medul·la òssia

Hui, tercer dissabte de setembre, se celebra el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia

Una persona dona mèdul·la òssia
Una persona dona medul·la òssia / Shutterstock

A la Comunitat Valenciana hi ha al voltant de 41.500 donants de medul·la òssia, després que l'any passat es comptabilitzaren un total de 1.075 noves persones voluntàries. Del total de nous donants de medul·la registrats el 2022, 365 són de les comarques alacantines, 596 de les comarques valencianes i 114 de les castellonenques i, per gènere, 645 són dones i 421 són homes.

Per altra banda, al conjunt de l'estat espanyol hi ha un total 480.000 noms inscrits, als quals s'afigen les 62.409 unitats de sang de cordó umbilical emmagatzemades, el 8% de les guardades a escala mundial, la qual cosa situa Espanya en el tercer lloc global després dels Estats Units i Taiwan.

D'aquesta manera, la xifra de donants de medul·la s'ha quasi quintuplicat des de finals del 2012, quan es va posar en marxa el Pla Nacional de Donació de Medul·la Òssia i n'hi havia registrats 107.000. A més, les donacions efectives han augmentat un 800%, en passar-ne de 35 a 320 el 2022.

Aquestes són les dades que va oferir dimecres l'Organització Nacional de Trasplantaments en un acte organitzat amb motiu del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, que se celebra el tercer dissabte de setembre, aquest 16 de setembre.

La importància de convertir-se en donant

El trasplantament de medul·la òssia serveix per al tractament de determinades malalties o tumors de la sang. La Xarxa Espanyola de Registres de Càncer estima que el 2024 es diagnosticaran 28.657 casos de càncer hematològic a Espanya, fet que suposa una taxa de quasi 56 casos per 100.000 habitants.

Per al trasplantament de medul·la òssia és imprescindible que el donant i el receptor tinguen una identitat immunològica compatible. La cerca d'una medul·la compatible entre la població general entranya una gran dificultat; per això, es fan grans esforços per a sensibilitzar la societat de la importància de convertir-se en donant. Per a ser inclòs en el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia s'ha de tindre entre els 18 i 40 anys i no haver patit o patir cap malaltia greu o transmissible.

D'altra banda, la donació de sang de cordó umbilical és un procés senzill, no dolorós i absolutament segur per a la mare i el nounat. Només es requereix fer una valoració de salut de la mare, informar-la del procediment i que atorgue per escrit el consentiment.

També et pot interessar

stats