200 milions d'euros per dia de retard, la compensació que la UE exigeix a AstraZeneca

El lletrat de la Comissió Europea defén castigar la farmacéutica amb 10 euros per dia de retard i dosi en el judici contra el laboratori a Brussel·les

Astra Zeneca
Vial de la vacuna d'AstraZeneca contra el coronavirus

La Unió Europea reclamarà a AstraZeneca una compensació de 10 euros per dia de retard i dosi que la farmacèutica s'ha compromés a entregar a partir de juliol, un càstic que podria representar 200 milions diaris, segons han indicat els advocats de la Comissió Europea i els estats membres de la UE en el judici contra el laboratori.

Sol·licitarà, a més, una penalització almenys de 10 milions d'euros al laboratori que distribueix la vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford, segons ha explicat en el tribunal de primera instància de Brussel·les l'advocat Rafaël Jafferali, que representa la institució europea i els estats membres. 

La reclamació no s'efectuarà en aquest judici amb caràcter d'urgència, sinó que es traslladarà a un altre procés, amb caràcter ordinari, la primera vista del qual està programada al setembre i sobre el qual no s'emetrà veredicte abans de 2022.

En el procediment d'urgència en curs, sobre el qual el tribunal s'ha de pronunciar abans de juliol, la UE vol aconseguir que s'obligue AstraZeneca a entregar les dosis pendents de la seua vacuna. Segons el contracte signat l'agost de 2020, el laboratori havia de proporcionar 300 milions de dosis de la seua vacuna contra la Covid-19 en el primer semestre de 2021. Tanmateix només ha entregat 55 milions i no preveu facilitar més de 100 milions al tancament de juny.

El lletrat comunitari ha advertit als magistrats que si no foóra perquè altres laboratoris han augmentat els lliuraments compromesos, només dos països dels vint-i-set estats membres de la UE aconseguirien l'objectiu de vacunar el 70% de la població adulta a l'estiu.

AstraZeneca creu que el calendari era "indicatiu" i no imperatiu

Com que la UE reclama AstraZeneca 120 milions de dosis al juliol, la indemnització podria derivar en 200 milions d'euros al dia més una multa, segons les estimacions de l'advocat. 

AstraZeneca, que defensarà els seus arguments davant el tribunal aquest mateix dimecres, ja ha avançat que entén que el calendari de lliuraments era "indicatiu" i que el contracte només l'obligava a fer "millors esforços raonables" per a entregar els fàrmacs en els terminis pactats.

També et pot interessar

stats