La UE reclama a AstraZeneca una indemnització i que li entregue totes les dosis

Una segona demanda per a forçar l'entrega dels 300 milions de dosis acordades, com a molt tard, al setembre

Vacuna d'AstraZeneca
Vacuna d'AstraZeneca / Reuters

La Unió Europea ha sol·licitat aquest dimarts, davant els tribunals belgues, que la farmacèutica AztraZeneca siga condemnada a pagar una quantitat, encara per determinar, pels "danys i perjuís" causats amb el retard en el repartiment de la vacuna contra el coronavirus. Una segona demanda que s'uneix a la causa civil iniciada fa setmanes per a reclamar l'entrega urgent de les dosis pendents.

La Comissió Europea, que ha acudit a la justícia ordinària després de no aconseguir de forma amistosa que el laboratori complira el que s'havia firmat, llança així un segon procés judicial per a tractar de forçar l'entrega de les 300 milions de dosis firmades amb AstraZeneca a tot tardar al setembre.

Els advocats de l'executiu comunitari han defés en l'audiència pública celebrada aquest dimarts la urgència per a resoldre aquest assumpte "tenint en compte el seu impacte en vides humanes, en les llibertats fonamentals i en la campanya de vacunació".

La defensa d'AstraZeneca, per la seua banda, ha posat en dubte que el cas haja de resoldre's amb caràcter d'urgència, ja que la Unió Europea ha aconseguit proveir-se a través d'altres laboratoris diferents que li permeten comptar amb una reserva "àmpliament suficient per a la seua població".

Primera vista el 26 de maig per a examinar la urgència

La justícia belga celebrarà ja el 26 de maig una primera vista per a examinar el procediment d'urgència amb el qual Brussel·les va reclamar totes les dosis contractades immediatament, encara que tindrà un mes per a prendre la decisió definitiva, segons han explicat fonts jurídiques.

En paral·lel, els advocats que representen l'executiu comunitari i els estats membres han presentat una segona demanda perquè la justícia es pronuncie sobre el fons de l'assumpte, la qual cosa implica mesures cautelars per a exigir l'entrega de dosis i l'accés a informació confidencial, i també una compensació que de moment s'ha fixat en "un euro provisional".

La quantitat real es fixarà més avant en el procés, quan s'avalue les quantitats realment subministrades pel laboratori i el seu impacte en la campanya de vacunació de la UE. El tribunal francòfon de primera instància de Brussel·les ha fixat per als dies 24 i 29 de setembre la vista per a examinar aquest cas.

També et pot interessar

stats