La UE prepara una demanda contra AstraZeneca per no lliurar a temps les vacunes compromeses

L'executiu comunitari descarta comprar a la farmacèutica anglosueca els 100 milions de dosis addicionals a què tenia dret

Il·lustració d'una vacuna d'AstraZeneca col·locada en la bandera de la UE
Vacuna d'AstraZeneca damunt la bandera de la UE / Donat Ruvic (Reuters)

La Comissió Europea (CE) prepara una demanda contra AstraZeneca per incomplir el contracte signat i no entregar a temps la quantitat de vacunes compromeses amb els Vint-i-set. Dels 100 milions de dosis acordades per al primer trimestre, la farmacèutica anglosueca només en va repartir 30 i, a més, s'estima que només lliure, al llarg del primer semestre, un terç del total contractual. La intenció de l'executiu comunitari és portar la demanda davant els tribunals belgues aquest mateix divendres. Aquest dijous, a més, ha anunciat que no comprarà a AstraZeneca els 100 milions de dosis addicionals als quals tenia dret.

Segons expliquen diverses fonts diplomàtiques, Brussel·les va informar dimecres dels seus plans als països de la Unió Europea (UE). Alemanya, França i Dinamarca es van mostrar reticents a iniciar ja accions legals contra la companyia i demanaren la CE que estudie detalladament el cas abans de presentar la demanda. També han sol·licitat que se'ls permeta accedir al document, tot i que encara no han pogut fer-ho. 

L'executiu comunitari va signar a l'agost el contracte amb AstraZeneca en nom dels Vint-i-set, i per això correspon a Brussel·les presentar la demanda. El portaveu de Sanitat de la CE, Stefan De Keersmaecker, ha assegurat tot i això que no prendrà cap decisió sense el consentiment dels països. "Totes les opcions estan obertes per a garantir que tinguem el lliurament de suficients dosis i qualsevol dels passos que es donen o no es donen es discutiran i s'acordaran juntament amb els estats membres", ha dit De Keersmaecker.

Paral·lelament, un portaveu d'AstraZeneca ha assegurat a Efe que la companyia no té constància "de cap procediment legal i continua mantenint les discussions regulars sobre els lliuraments amb la Comissió i els estats membres".

Malestar pels retards

El passat 19 de març, la CE va demanar en una carta a la farmacèutica explicacions pels retards, el que va iniciar el procediment de resolució de disputes previst en el contracte. Va ser el primer pas per a, eventualment, poder portar la companyia davant els tribunals. Mentrestant, AstraZeneca va respondre a la missiva i ha continuat mantenint contactes amb Brussel·les, tal com preveu el contracte respecte a la "resolució de disputes", ha explicat De Keersmaecker.

El malestar de Brussel·les amb la farmacèutica es remunta al gener  —poc després de l'inici de les campanyes de vacunació als països de la UE— i ha continuat fins a l'actualitat. AstraZeneca va subministrar sols 29,8 milions de vacunes dels cent milions acordats en el primer trimestre, i en preveu entregar només 70 milions més en el segon. En conjunt, en els primers sis mesos de l'any la companyia entregarà només 100 milions de dosis, davant dels 300 previstos.

Segons xifres comunicades per la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides, la UE ha rebut ja 170 milions de dosis de les vacunes de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. De cara al futur, l'executiu europeu ja ha fet pública la intenció de comprar 1.800 milions de dosis addicionals a Pfizer. L'empresa nord-americana, tal com va dir recentment el portaveu de la CE, Eric Mamer, representa "la columna vertebral" de la campanya de vacunació europea.

També et pot interessar

stats