Més de 200.000 persones comencen el Ramadà a la Comunitat Valenciana

S’inicia en el nové mes del calendari islàmic i comença amb l'aparició de la Lluna en fase creixent l'últim dia de Sha'ban

Els musulmans d'Indonèsia resen a la mesquita Istiqlal durant la primera nit del Ramadà
Els musulmans d'Indonèsia resen a la mesquita Istiqlal durant la primera nit del Ramadà / Bagus Indahono (Efe)

Al voltant de 220.000 persones que professen la religió musulmana a la Comunitat Valenciana han començat aquest dijous el ramadà, un dejuni preceptiu regit pel calendari lunar i que s'allargarà fins al pròxim 21 d'abril. La nostra és la quarta comunitat autònoma amb més persones musulmanes, després de Catalunya, Andalusia i Madrid. 

Enguany és el segon any consecutiu que musulmans i musulmanes poden celebrar aquesta festivitat, la més important del calendari islàmic, sense les restriccions provocades per la pandèmia.

Aquest dijous 23 de març correspon al primer dia del ramadà de 1444, que se celebra coincidint amb el nové mes del calendari islàmic i comença amb l'aparició de la Lluna en fase creixent l'últim dia de Sha'ban —huité més en el calendari lunar islàmic—. Aquesta festivitat recorda la primera revelació de l'Alcorà a Mahoma i té per als fidels musulmans un especial significat religiós.

Més enllà d'abstindre's de beure, menjar, fumar i de mantindre relacions sexuals en les hores diürnes, el ramadà és un dels cinc pilars de l'islam, serveix de purificació espiritual i corporal, és un mes de reflexió i també de convivència. Durant aquest mes, se celebren cinc oracions diàries, començant pel res que coincideix amb l'alba (Fajr) passat per l'oració de la posta del sol (Maghrib), en la qual es pren llet i es mengen dàtils per a trencar el dejuni, i fins a l'oració de la nit (Isha).

Estan exempts del dejuni les persones malaltes, les embarassades o dones amb la menstruació, les d'avançada edat o els xiquets i xiquetes que encara no han arribat a la pubertat, entre altres.

La població musulmana a Espanya representa aproximadament el 4% del total d'habitants, amb més de dos milions. El 42% dels musulmans és espanyol mentre que el 58% és immigrant —38% marroquins i 20% d'una altra nacionalitat.

També et pot interessar

stats