Zaplana nega ser propietari de les societats investigades en el cas Erial

L’expresident de la Generalitat assegura que no es va beneficiar de cap transferència, després de fer-se públic l’últim informe de l’UCO.

Imatge de portada: L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana en una imatge d'arxiu

L’expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, ha negat ser propietari de les societats investigades i que no es va beneficiar de cap transferència. Així ho ha declarat en el marc del cas Erial, pel qual l'investiguen per presumpta malversació i prevaricació, entre altres delictes, després de fer-se públic l’últim informe de la Unitat Central Operativa (UCO).

Zaplana ha respost així en declaracions a Europa Press a les al·legacions de la Guàrdia Civil, conegudes la setmana passada després d’alçar-se el secret de sumari, les quals asseguren que ocupava un “pla de jerarquia superior” en la trama de les ITV i del Pla Eòlic. El text detalla que va obtindre 11.209.028 euros en comissions il·legals i que va ser un dels beneficiaris econòmics dels actius.

L’exministre del PP ha acudit aquest dilluns a dependències judicials a firmar, seguint les ordes del jutjat d’instrucció 8 de València. L’excap del Consell va estar en presó preventiva després de destapar-se el suposat frau, però va quedar en llibertat provisional després que el jutjat li confiscaren sis milions d’euros i a l’espera del desenvolupament de la investigació.

“Com comprendran, la meua principal atenció se centra en la meua defensa jurídica”, ha dit, al mateix temps que ha agregat: “Només els diré que cap de les societats citades són meues, ni he tingut cap poder sobre aquestes, igual que els comptes investigats”, ha asseverat, a banda d’insistir que no ha rebut “cap de les transferències que s'han fet des d'aquells comptes”. Així mateix, ha ressaltat que de l’últim informe de l'UCO “tampoc s’acredita cap irregularitat en la meua responsabilitat al capdavant de la Generalitat”.

En el cas Erial s’investiguen una sèrie de comissions aparentment pagades per les adjudicacions del servei d’ITV en 1997 i del Pla Eòlic de la Comunitat, posat en marxa en 2003. “Totes elles adjudicades i pagades per part de societats del grup empresarial Sedesa”, de la família Cotino, segons destaca l’UCO. Els diners s’enviaven a una societat a l’estranger, s’ocultaven en comptes i posteriorment tornaven a Espanya.

També et pot interessar

stats