Zapatero demana a Alacant que la detenció de Puigdemont “no trenque el diàleg mamprés per Sánchez”

L’expresident socialista demana “assossegament” després que en els últims mesos haja millorat “la capacitat de relació de l'Estat amb les institucions catalanes"

L'expresident del govern Rodríguez Zapatero aquest divendres, en l'arribada en l'acte al que ha assistit en Casa Mediterrani a Alacant
L'expresident del govern Rodríguez Zapatero aquest divendres, en l'arribada a l'acte al qual ha assistit en Casa Mediterrani a Alacant / Europa Press

L'expresident del govern espanyol, el socialista José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat "assossegament" després de l'arrest de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont a Itàlia i ha instat que aquesta detenció no servisca per a "trencar i afectar el camí lògic del diàleg marcat pel president (Pedro) Sánchez". En opinió de Zapatero, aquesta via iniciada per Sánchez "ha de mantindre's per damunt de tot".

Minuts abans d'un acte per la ciència a la Casa Mediterrani d'Alacant, on s’ha presentat una selecció formada per onze científics de diversos països del Mare Nostrum, entre els quals hi ha l'aspirant espanyo a Nobel Francis Mojica, Zapatero ha assenyalat que té "molta confiança en l'actitud del govern del president Sánchez". Així mateix, Zapatero creu que cal "esperar que se substancie el procediment i que la justícia italiana decidisca". 

En aquest sentit, ha recordat que el procés comporta conseqüències en l'àmbit de la justícia que, en tot cas, "no han de trencar ni afectar el camí lògic del diàleg marcat pel president Sánchez, i que ha de mantindre's per damunt de tot".

Malgrat que la política tendeix a ser "compulsiva", Rodríguez Zapatero ha defensat "una mica d'assossegament" sobre un assumpte "molt important i en què en els últims mesos ha millorat de manera molt clara la capacitat de relació del conjunt de l'Estat amb les institucions catalanes, i també el clima social a Catalunya".

A pesar que Zapatero ha desitjat que la detenció de Puigdemont siga "una pàgina que es puga superar", ha admés que segurament en les pròximes dates es passarà "un moment difícil". 

"Hem tingut moments complicats però cal tindre perspectiva a llarg termini, i el diàleg és l'únic camí i cal mantindre'l", ha insistit, abans de confiar que els partits nacionalistes catalans sàpien rebre "aquest missatge" a favor del diàleg i actuen amb "intel·ligència política".

D’altra banda, l’expresident socialista ha advertit que tornar a un escenari similar al de 2017 "seria imperdonable" perquè en aquell moment va semblar que s'obria "un abisme com a país". Zapatero ha afegit que la seua experiència li fa pensar que solucionar un conflicte de molts anys necessita, "almenys i si les coses van molt bé", la meitat d'eixe temps.

També et pot interessar