Dues versions per a una euroorde: en vigor per al Suprem, suspesa per a la defensa de Puigdemont

La vigència o no de l'euroorde és clau per a l'eventual extradició a Espanya de l'expresident de la Generalitat catalana

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, al parlament europeu
L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, al parlament europeu / Yves Herman (Reuters)

El futur de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont depén del fet que es resolga una qüestió tècnica, al voltant de la possible vigència o no de l'euroorde que ha motivat la seua detenció. La mateixa petició que el Tribunal Suprem considera en vigor està "suspesa per imperatiu legal" per a l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boyé.

El jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, va dictar l'euroorde el 14 d'octubre de 2019, després de la condemna per sedició als líders independentistes. Aleshores el magistrat va reactivar les ordes de detenció contra l'eurodiputat de JxCat i la resta de fugits a l'estranger i, des de llavors, no s'ha desactivat, segons s'ha explicat des del Suprem.

Boyé entén, però, que aquestes ordes no estaven vigents. Segons ha recordat, el passat 30 de juliol, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va retirar provisionalment la immunitat parlamentària a Puigdemont i a altres dos eurodiputats de JxCat, Antoni Comín i Clara Ponsatí, després que Espanya donara per suspeses les euroordes mentre el tribunal europeu resolia una consulta prejudicial del magistrat del Suprem Pablo Llanera. El TGUE apreciava -segons la defensa de Puigdemont- que, sense l'euroorde activa, no hi havia risc per a la seua detenció i, per això retirava la immunitat.

"Diem que el TGUE va ser informat [per Espanya] que l'orde no era executable, i per això va alçar les mesures cautelars [d'immunitat]", ha explicat Boyé.

En la qüestió prejudicial, Llanera instava el TGUE a aclarir si podia actuar contra Puigdemont després que les autoritats belgues hagueren rebutjat l'entrega a Espanya de l'exconseller Lluís Puig.

Des del Suprem s'interpreta que la suspensió cautelar de l'euroorde afectava només Bèlgica i als desplaçaments de l'expresident de Catalunya al parlament europeu, i no la resta d'Europa. La defensa de Puigdemont creu, però, que "el Suprem continua sense entendre que no hi ha un espai únic europeu" i anticipa que l'expresident de Catalunya serà alliberat en els pròxims dies.

El lletrat ha recordat que en les últimes setmanes Puigdemont va viatjar al sud de França, a Prats de Molló, sense problemes amb les autoritats franceses. "Haurà passat cinquanta o seixanta controls a França i no l'han detingut", ha explicat.

També et pot interessar

stats