Carles Puigdemont, detingut a Sardenya per l’orde de crida i cerca

L’expresident de la Generalitat de Catalunya anava a participar en uns actes oficials

Concentració de protesta per la detenció de Puigdemont convocada per l'ANC enfront del Consolat d'Itàlia a Barcelona
Concentració de protesta per la detenció de Puigdemont convocada per l'ANC enfront del consolat d'Itàlia a Barcelona / Efe
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de setembre 2021 - 23:07 Actualitzat: 24 de setembre 2021 - 14:44

A l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, l'han detingut les autoritats italianes a l'aeroport de la ciutat de l’Alguer (Sardenya), per l'orde de crida i cerca del Tribunal Suprem. 

Puigdemont s’havia desplaçat a l’Alguer per a participar en els actes de la trobada de l’Aplec Internacional 2021 i per a reunir-se amb el president de la regió autònoma de Sardenya i amb el síndic de la localitat.  Està previst que comparega a partir de les 14 hores d'aquest davant el els jutges del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser (Sardenya), que és competent per a decidir sobre la posada en llibertat o la possible extradició, segons ha informat l'oficina de l'expresident de la Generalitat en un comunicat.

Puigdemont, reclamat pels delictes de sedició i malversació des del 2019

La justícia va emetre una orde de crida i cerca per a aquells líders polítics i socials que no es van presentar a la citació de l’Audiència Nacional per la celebració del referèndum de l’1-O. En concret, Carles Puigdemont, que va marxar a Bèlgica, està reclamat pels delictes de sedició i malversació. 

Després de nombroses anades i tornades amb la justícia europea, el 30 de juliol passat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va retirar definitivament la immunitat que havien sol·licitat l'expresident Puigdemont i els seus exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, els tres amb escó com a eurodiputats per Junts per Catalunya. Una decisió que aplanava el recorregut cap a l'extradició a Espanya.

El govern espanyol considera que la detenció de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont obeeix a un procediment judicial en curs, i com qualsevol altre ciutadà europeu ha de sotmetre's a l'acció de la justícia, segons un comunicat que ha fet públic de matinada.

Tanmateix, per a l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, l'expresident ha sigut detingut en virtut de l'euroorde de detenció del 2019, "suspesa per imperatiu legal".

La detenció d'aquest dijous és la segona de Carles Puigdemont, després que el març del 2018 la policia alemanya el va detindre a Kiel. Després de vora dues setmanes en presó, el van posar en llibertat, després que un tribunal alemany va rebutjar la seua extradició a Espanya pel delicte de rebel·lió.

Aragonès i Junqueras condemnen la detenció de Puigdemont i li expressen suport

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha condemnat la detenció i li ha expressat el seu suport amb la frase: “Al teu costat, president Puigdemont”. A través de les xarxes socials, Aragonès ha afirmat que “davant de la persecució i repressió judicial, la més enèrgica condemna: s'ha d'aturar”. També ha defensat que l'amnistia és “l'únic camí”, i l'autodeterminació, “l'única solució”. 

Per la seua banda, el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha expressat el suport a Puigdemont després de la detenció a Sardenya: "Tot el meu suport, president". En Twitter, Junqueras ha dit que "només hi ha una fórmula per a aturar la repressió incessant de l'Estat: amnistia, autodeterminació i independència".

Aquest divendres l'Assemblea Nacional de Catalunya ha convocat una concentració davant el consolat d'Itàlia per a protestar per la "detenció il·legal" de Puigdemont.

El PP, Vox i Cs demanen que se'l jutge a Espanya i no se l'indulte

Els dirigents del Partit Popular, Vox i Ciutadans han confiat que Puigdemont siga extradit a Espanya per a asseure's davant de la justícia i que no siga indultat.

Els líders dels partits polítics de la dreta han reaccionat immediatament en les xarxes socials. El president del PP, Pablo Casado, ha afirmat que l’expresident de l’executiu català ha de ser jutjat a Espanya pel seu "colp a la legalitat constitucional", i ha recalcat que "Sánchez ha de comprometre's a respectar la sentència de la justícia sense indults a canvi de romandre en el poder".

Pel que fa a Vox, el seu líder, Santiago Abascal, també ha dit que “el colpista renegat ha fet molt de mal a Espanya, especialment a Catalunya. Espere que la justícia l’assega al banc dels acusats".

Per la seua banda, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha assenyalat que, mentre els coneixen els detalls, la detenció de Puigdemont és "una bona notícia per a tots els demòcrates".

En cavi, el president del grup parlamentari d'Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens, ha qualificat "d'il·legal" la detenció.

També et pot interessar

stats