La justícia europea confirma la retirada de la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

La retirada de la immunitat parlamentària a Puigdemont aplana el recorregut cap a l'extradició, si bé qualsevol procediment judicial queda condicionat encara a la decisió de la justícia europea sobre l'euroorde i la posterior actuació que acorde el jutge Llarena

Els eurodiputats Toni Comín i Carles Puigdemont, a la cambra plenària del Parlament Europeu, a Estrasburg
Els eurodiputats Toni Comín i Carles Puigdemont, al Parlament Europeu, a Estrasburg / À Punt NTC

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha retirat aquest divendres la immunitat a l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i als seus exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, els tres amb escó com a eurodiputats per Junts per Catalunya.

El tribunal amb seu a Luxemburg revoca així la decisió que va adoptar al juny, segons la qual els concedia temporalment la immunitat, mentre es resolien les al·legacions que els polítics presentaren contra la decisió del Parlament Europeu d'acceptar el suplicatori del Tribunal Suprem.

Quin és ara el futur judicial de Carles Puigdemont?

La retirada de la immunitat parlamentària a Puigdemont aplana el recorregut cap a l'extradició, si bé qualsevol procediment judicial queda condicionat encara a la decisió de la justícia europea sobre l'euroorde i la posterior actuació que acorde el jutge Llarena.

Aquest tràmit no suposa que perden la condició d'eurodiputats ni que siguen extradits automàticament, sinó únicament que es puguen reactivar les euroordes en contra seua que van quedar paralitzades quan van assumir l'escó com a eurodiputats.

Però abans falta resoldre un últim escull judicial, que no és un altre que la qüestió prejudicial plantejada al Tribunal de Justícia de la Unió Europea pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per a decidir, precisament, si manté o retira l'orde europea de detenció dels tres processats pel procés fugits.

Dit d'una altra manera: la retirada de la immunitat per a actuar contra Puigdemont i els exconsellers no permet reprendre la via judicial a Bèlgica i Escòcia de manera automàtica, mentre el TJUE no es pronuncie sobre l'execució de l'euroorde.

Puigdemont assegura que l'euroorde està suspesa

L'expresident català ha assegurat que el Tribunal Suprem manté suspeses les euroordes contra ell i Toni Comín i Clara Ponsatí. “El relat d'una certa premsa espanyola torna a ser el mateix que en la situació precedent. Una mica de til·la i, sobretot, que es lligen a fons la decisió del TGUE. Les euroordes estan suspeses", ha dit Puigdemont en el seu compte oficial de Twitter, després de conéixer la decisió del tribunal amb seu a Luxemburg.

També et pot interessar

stats