El Parlament Europeu retira la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí

El Suprem podrà reactivar ara les euroordes contra els polítics catalans perquè puguen ser jutjats a Espanya.

Puigdemont al Parlament Europeu
Puigdemont a la seua arribada al Parlament Europeu, aquest dilluns a Brussel·les, Bèlgica / Francisco Seco (Efe)
09 de març 2021 - 09:45

El ple del Parlament Europeu ha retirat aquest dimarts la immunitat dels eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, com va sol·licitar la justícia espanyola a principis de 2020. Aquest pas del Parlament Europeu permetrà al Tribunal Suprem reactivar l'eurorde de detenció contra els polítics catalans fugits de la justícia perquè puguen ser jutjats a Espanya pel seu paper en el procés independentista de Catalunya.

La decisió s'ha pres per 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Unides Podem ha votat en contra de retirar la immunitat i ha creat, així, un altre xoc intern dins del govern de coalició amb el PSOE.

El tràmit no suposa que Puigdemont, Comín i Ponsatí perden la seua condició d'eurodiputats ni que siguen extradits automàticament, sinó que es reinicien les euroordes en contra seua que van quedar paralitzades l'any passat quan van assumir el seu escó com a eurodiputats.

L'Eurocambra ha acceptat el suplicatori remés pel Tribunal Suprem pel qual se suspendrà la immunitat parlamentària de l'expresident de Catalunya i els dos exconsellers, en concloure en els tres casos que els fets imputats són anteriors al fet que ocuparen el seu escó com a eurodiputats i no guarden cap relació amb la seua activitat en l'Eurocambra.

A partir d'ara, el Suprem pot reactivar les euroordes davant la justícia belga i escocesa, davant les quals s'havia reclamat l'extradició pel delicte de sedició en els tres casos, i pel de malversació de fons públics per a Puigdemont i Comín.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, té previst recórrer immediatament contra la decisió davant el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) i demanarà mesures cautelars per a mantindre la seua immunitat. L'eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, ha indicat que el resultat de la votació que suspén la seua immunitat l'"ompli d'esperança i força per a lliurar la batalla següent".

Així han votat els partits espanyols

Entre els 59 eurodiputats espanyols, han votat a favor del suplicatori sol·licitat per la justícia espanyola els diputats del PSOE (21), del PP (13), de Ciutadans (7) i de Vox (4), a més de l'eurodiputat liberal Javier Nart, que sumen un total de 46 membres. En contra han votat els 5 diputats d'Unides Podem, l'eurodiputat de l'Esquerra Miguel Urbán; la diputada del PNB, Izaskun Bilbao; el de Bildu, Pernando Barrena; els dos d'ERC, Diana Riba i Jordi Solé; i els tres de JxCat.

En l'àmbit europeu, encara que el vot és secret, s'han posicionat a favor el Partit Popular Europeu i la majoria dels Socialistes i Demòcrates, els liberals de Renovar Europea i els Conservadors i Reformistes, mentre que ja havien avançat el seu vot en contra tant els Verds com l'Esquerra.

El govern afirma que Europa ha dit que "els problemes de Catalunya es resolen a Espanya"

El govern espanyol considera, en paraules de la ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, que amb la retirada de la immunitat, el Parlament Europeu dona suport a la justícia espanyola i llança el missatge que "els problemes de Catalunya es resolen a Espanya".

El PSOE diu que Unides Podem haurà d'explicar el seu vot

La presidenta del Grup Socialdemòcrata en el Parlament Europeu, Iratxe García, s'ha mostrat satisfeta amb el resultat de la votació, al mateix temps que ha dit que Unides Podem haurà d'explicar per què s'ha pronunciat en contra de la retirada d'aquest privilegi. "Serà Podem qui haurà d'explicar per què ha pres la decisió de no cooperar amb la justícia. És la seua responsabilitat i ells són els qui han de donar explicacions a la ciutadania espanyola i europea", ha dit García.

El PP i Ciutadans consideren que és una victòria de l'estat de dret a Europa

El Partit Popular i Ciutadans han valorat positivament la retirada de la immunitat parlamentària de Puigdemont, Comín i Ponsatí i consideren que és una victòria de l'estat de dret a Europa. "El Parlament Europeu ha enviat un missatge clar: aquells que en qualsevol lloc de la Unió Europea violen les lleis i pretenen que l'estat de dret faça fallida han de respondre davant la justícia", ha dit la portaveu del PP en l'Eurocambra, Dolors Montserrat, que confia que la justícia belga "en prenga nota".

La delegació de Ciutadans ha posat l'accent en el fet que els seus eurodiputats han treballat al costat dels del PP i el PSOE per a defendre el bon nom d'Espanya i de la seua justícia. "Amb aquesta decisió, el Parlament Europeu diu no a les faules i mentides de l'independentisme català i és la prova que Europa equival a estat de dret. Els tres eurodiputats fugits tracten de quedar impunes i l'Eurocambra els ha respost amb claredat: immunitat no és sinònim d'impunitat", ha afegit el portaveu de Ciutadans, Luis Garicano.

També et pot interessar

stats