Puigdemont i Comín ocupen els seus escons de l'Eurocambra a Estrasburg

Els polítics, fugits a Bèlgica des del 2017, s’han situat en l'última fila amb els representants que no pertanyen a cap grup.

Carles Puigdemont i Toni Comín ocupen els seus seients al Parlament Europeu
Carles Puigdemont i Toni Comín ocupen els seus seients al Parlament Europeu / Patrick Seeger (Efe)

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín han ocupat per primera vegada els seus seients d'eurodiputats en la sessió plenària del Parlament Europeu en la seu de la institució comunitària a Estrasburg (França).

Els polítics, fugits a Bèlgica des de la fi del 2017, han sigut dels primers a arribar al seu seient en l'hemicicle, deu minuts abans de l'inici de la sessió.

Puigdemont i Comín han sigut situats en l'última fila de seients juntament amb altres representants que no estan inscrits a cap grup parlamentari.

Encara que tots dos han expressat el seu desig d'integrar-se en el grup Els Verdes-Aliança Lliure Europea (ALE), del qual forma part Esquerra Republicana, la formació no ha decidit encara si els accepta, per la qual cosa començaran la seua marxa com a eurodiputats sense grup.

Qui no ha estat finalment en la sessió plenària és Oriol Junqueras. L’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya i cap de llista en les eleccions europees del partit Aliança Lliure Europea està actualment en presó, condemnat per sedició i malversació. Divendres passat, el president de l’Europarlament, el socialista italià David Sassoli, acceptà la decisió del Tribunal Suprem espanyol que dictamina que Junqueras perdé la immunitat com a eurodiputat al ser condemnat en ferm.

L’Eurocambra rep els suplicatoris del Suprem

Precisament aquest dilluns el Parlament Europeu ha rebut els suplicatoris cursats pel Tribunal Suprem per a alçar la immunitat parlamentària de Puigdemont i Comín, però la institució assegura que encara ha d'estudiar-lo abans d'iniciar el procediment.

Un portaveu del PE ha manifestat en una roda de premsa que la cambra "no fa política" sobre el conflicte català i "ha de seguir la jurisprudència i respectar les decisions", tant del Tribunal de Justícia de la UE com del Tribunal Suprem.

Puigdemont no descarta anar a Espanya

L’expresident de la Generalitat de Catalunya ha assegurat que no descarta anar a Espanya, ja que considera que les autoritats espanyoles han de "protegir, respectar i reconéixer" la mateixa immunitat que sí que té reconeguda a la Unió Europea.

A més, ha afirmat que lluitarà per a "poder fer acció" a l’estat espanyol perquè "és un membre de la UE", al mateix temps que ha assenyalat que "no és comprensible" que tant ell com Comín gaudisquen d'immunitat en tot el bloc comunitari "excepte en un estat membre".

També et pot interessar

stats