Yolanda Díaz proposa València com a capital de l'economia social el 2024
La vicepresidenta segona i ministra de Treball destaca la "rellevància" de la ciutat "com a model econòmic sostenible i solidari"
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha proposat que València siga capital de l'Economia Social en 2024, en relleu de Sant Sebastià, per la "rellevància" que té la ciutat "com a model econòmic sostenible i solidari, generador d'ocupació i d'oportunitats laborals per a les persones en situació de vulnerabilitat social". Durant la clausura la presentació del Pla Integral d'Impuls a l'Economia Social 2024-2025 aquest dimecres, la número tres del govern de Pedro Sánchez ha avançat la proposta de la capital del Túria, una de les que havia presentat candidatura, perquè agafe el testimoni de la donostiarra, que ha exercit la capitalitat en 2023.
Díaz ha anunciat, a més, que amb "caràcter immediat" s'aprovarà la llei integral de l'economia social, que va quedar pendent en la legislatura anterior i que suposarà actualitzar la llei que regula les cooperatives, la d'empreses d'inserció i la d'economia social. "És un nou marc per a modernitzar i fomentar aquest sector", ha incidit.
El sector de l'economia social, que suposa el 10% del PIB espanyol i contribueix al 12,5% de l'ocupació, està conformat per cooperatives, empreses d'inserció, centres especials d'ocupació, mútues i societats laborals, entre altres. En total, la xarxa està constituïda per més de 43.000 negocis que generen quasi 2,2 milions de llocs de treball.
La vicepresidenta i ministra ha destacat el llançament de la nova convocatòria del Pla Integral d'Impuls de l'Economia social, que adjudicarà 80 milions d'euros per a impulsar projectes innovadors que contribuïsquen a generar un teixit econòmic inclusiu i sostenible, i també a iniciatives que el consoliden i l'amplien.
Les ajudes, que formen part del Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (Perte) de l'Economia Social i les Cures, estan destinades a posar en marxa projectes d'entitats com són cooperatives, mutualitats, societats laborals, empreses d'inserció, centres especials d'ocupació, confraries de pescadors, o societats agràries de transformació.
Són subvencions que consten d'un import mínim de 10.000 euros i un màxim de 3,5 milions per projecte. S'han dividit en cinc programes a desenvolupar en, almenys, dues comunitats autònomes: de relleu generacional o ajuda en la gestió (#Transforma_ES), de promoció de l'emprenedoria juvenil o consolidació de projectes innovadors(#Iniciativa_ES), de suport a la modernització tecnològica (#Impulsa_TEC), de projectes en xarxa amb serveis integrals (#Alianzas_ES) i de suport a la millora de condicions mediambientals, socials i de gènere (#Sostenibles_ES). El termini d'execució dels projectes va fins al 30 de juny de 2025, segons ha informat el Ministeri de Treball en un comunicat.