Ximo Puig: "El perímetre de l'incendi es manté estabilitzat, però podria augmentar"

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències de la Generalitat, Josep Maria Àngel, s’ha mostrat optimista amb l’evolució de les tasques d'extinció del foc

Segueix en directe la compareixença de Ximo Puig
Segueix en directe la compareixença de Ximo Puig / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 de març 2023 - 13:28 Actualitzat: 25 de març 2023 - 21:55

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha assegurat aquest dissabte que el perímetre de l’incendi que afecta Vilanova de Viver des de dijous “no ha avançat, està estabilitzat” i es manté en més de 35 quilòmetres. No obstant això, Puig ha subratllat que “es tracta d'un incendi d'una gran complexitat i que continua amb una gran voracitat”. El foc “no està controlat”, ha insistit Puig, i “el perímetre encara podria augmentar”.

Aquest seria un dels coneguts com a “incendis de nova generació”, que també es propaguen per l’aire i que en alguns països ja han sigut declarats com “no apagables o no controlables”, ha explicat el cap del Consell. 

Puig ha remarcat que aquests fenòmens estan associats amb el despoblament: “quan avança, avancen les possibilitats d’incendis”. A aquest factor cal afegir la sequera i la crisi climàtica, que conformen una “tempesta perfecta”. La xifra d’hectàrees afectades continua sent “en principi” de 3.800.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències de la Generalitat, Josep Maria Àngel, ha explicat aquesta vesprada en una compareixença des del centre de comandament avançat que l’evolució climatològica “ha sigut aliada per als treballs d’extinció”.

Tot i la preocupació mostrada pels tècnics d’emergències de la Generalitat, el govern d’Aragó i el Consorci de Bombers de Castelló aquest matí en relació amb les previsions meteorològiques, les càrregues d’humitat han arribat al 60% en alguns punts i el vent de llevant no ha perjudicat les tasques d’extinció.

Àngel s’ha mostrat optimista amb l’evolució de les tasques, especialment a la zona limítrofa amb Aragó, que ha qualificat de “molt, molt positiva”. Quant a la zona de l’embassament d’Arenós, ha explicat que s’han produït més de 200 descàrregues d’aigua amb els medis aeris per a facilitar les tasques als medis terrestres en una àrea “molt inaccessible”.

Pel que fa a la zona més pròxima a la serra d’Espadà, Àngel ha valorat positivament l’evolució dels treballs que han fet que “no avançara el perímetre de l’incendi”, que encara se situa entre els 35 i els 40 km, i afectara el parc natural.

A conseqüència de l'incendi hi ha desallotjades 1.500 persones de huit municipis i pedanies: Los Calpes, la Font de la Reina, Los Cantos-La Monzona, la Pobla d'Arenós, Montanejos, Aranyel, Montant i Vilanova de Viver, i s'han establit dos albergs al poliesportiu municipal de Sogorb i a l'alberg d'Onda. En la seua intervenció en el programa d'À Punt Ràdio, Podríem fer-ho millor, Àngel ha assegurat que fins dilluns com a mínim, les persones evacuades no podran tornar a casa.

La delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha remarcat que el foc “s’ha produït per un factor humà” i ha recordat que la Guàrdia Civil investiga quatre operaris de les brigades municipals per una actuació negligent durant uns treballs de neteja, que podrien haver ocasionat l’incendi a partir d’una espurna que va saltar d’una màquina desbrossadora.

També et pot interessar

stats