Vox i l'oposició s'embranquen pel premi Guillem Agulló a les Corts mentre el PP busca com recuperar-lo

La presidenta del parlament valencià acusa l'esquerra d'"instrumentalitzar" la mort del jove antifeixista i justifica la supressió del guardó en el canvi de la majoria a l'hemicicle 

El vicepresident Vicente Barrera i el president, Carlos Mazón, aquest dijous en les Corts
El vicepresident Vicente Barrera i el president, Carlos Mazón, aquest dijous a les Corts / José Cuéllar (Corts)

Les Corts no entregaran enguany el premi Guillem Agulló. Ho ha confirmat aquest dijous la presidenta de la cambra, Llanos Massó, en una compareixença oferida davant del "rebombori" que s'ha armat en els últims dies després de conéixer-se la decisió de suprimir el guardó que porta el nom del jove de Burjassot assassinat per un grup d'extrema dreta el 1993. La diputada de Vox, màxima autoritat del parlament valencià, ha acusat els partits d'esquerra de voler "instrumentalitzar" la mort del xic i ha justificat l'eliminació de la distinció en el fet que es va crear a través d'una declaració institucional unànime el 2016 que no representa la distribució actual de la cambra. "Aleshores hi havia dos grups parlamentaris que ja no estan i ara n'hi ha un altre [Vox] que el 2016 no estava en aquelles Corts. El consens que es va obtindre aquells dies no és extrapolable al que hi ha hui", ha argumentat. Ni tampoc "inamovible", ha afegit.

Massó ha insistit que en el seu partit no estan "en contra" d'un premi que condemne els delictes d'odi. El que porta el nom de Guillem Agulló s'atorgava a partir d'una declaració institucional de fa dues legislatures que va decaure en junta de síndics per falta de consens, ha precisat, perquè una declaració institucional "no pot condicionar a perpetuïtat el que faça qualsevol parlament". "Mai ens hem oposat a una nova declaració institucional que isca amb el suport de tots els grups parlamentaris que hi ha hui en la cambra", ha assenyalat.

Preguntada pel rebuig de Vox al fet que aquest guardó s'anomene precisament Guillem Agulló, com fins ara, la presidenta de les Corts ha insistit que això comporta "instrumentalitzar la mort d'una persona, com fan l'esquerra i els separatistes" en aquest cas. "Nosaltres condemnem absolutament tota mena de violència, tots els crims violents que es produeixen, els faça qui els faça i siga qui siga la víctima", ha afegit. 

Mentre Vox insisteix a qualificar de "sectari" el guardó suprimit a les Corts, el govern valencià —en què el partit d'ultradreta és soci del PP— busca "espais de trobada" per a trobar una solució al debat polític generat sobre aquest assumpte. Durant la sessió de control al Consell, la portaveu, Ruth Merino, ha afirmat que s'ha de "lluitar per les llibertats i la llibertat d'expressió, sense espectacles". De fet, la polèmica entorn del premi esmentat i el crim feixista que va motivar l'homenatge parlamentari del jove Guillem Agulló ha sobrevolat gran part de les intervencions dels grups parlamentaris.

Mazón no s'ha referit expressament a l'assumpte en cap de les intervencions, malgrat que els portaveus dels tres grups que han formulat preguntes (PSPV, Compromís i Vox) sí que han fet al·lusions directes o indirectes al premi, i fins i tot la bancada de Compromís ha exhibit breument uns cartells on es podia llegir, en valencià, "Guillem Agulló, ni oblit ni perdó".

El diputat socialista José Chulvi ha preguntat al vicepresident, Vicente Barrera, sobre l'opinió política que li mereix el canvi del PP respecte al guardó i la seua intenció ara de recuperar-lo a les Corts. El també conseller de Cultura ha respost qualificant de "lamentable" el fet que, "des de l'esquerra s'apropien dels valors que encarna el premi, que són de tots" i que no són, a parer seu, els que "representen l'extrema esquerra radical". Per al dirigent de Vox es fa "un mal servei" a la memòria "de qualsevol víctima" quan és "toquejada" per a traure rèdit polític i electoral. Unes paraules que han sigut molt aplaudides per tota la bancada del Consell, inclòs Mazón, qui a més li ha tocat el braç en senyal de suport.

Per al síndic del PSPV, José Muñoz, hi ha dies que marquen un punt d'inflexió, i el de hui n'és un. Ha apuntat que s'assisteix "amb estupor" a una "apologia de l'odi" des de la tribuna després del pacte de govern entre el PP i Vox que, entre altres conseqüències i amb Mazón com a "culpable" i màxim responsable, ha provocat la supressió del premi Guillem Agulló a les Corts, "sepultant" la memòria de la víctima i sense dir clarament que va ser un feixista qui el va matar el 1993.

Des de Compromís, insisteixen que és el PP el que ha de fer que el guardó torne a les Corts i han criticat la proposta que plantejaren de traspassar-lo a l'àmbit de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), on Vox no té representació. "Que el Partit Popular es deixe de ximpleries. Que no vaja portant-ho d'un lloc a l'altre. Si realment té la voluntat de recuperar el premi, hi ha majoria en aquesta cambra. Ací hi ha una majoria, que ho presenten", ha dit el síndic, Joan Baldoví.

També et pot interessar

stats