El PP s'obri ara a buscar fórmules per a recuperar el premi Guillem Agulló en les Corts amb el no de Vox

El síndic popular assegura que els sembla "bé" mantindre el guardó en memòria del jove assassinat per l'extrema dreta que el seu soci en el govern valencià va vetar per "partidista"

El síndic del PP, Miguel Barrachina, aquest dimecres en les Corts
El síndic del PP, Miguel Barrachina, aquest dimecres en les Corts / José Cuéllar (Corts)

Després que la setmana passada s'eliminara el premi Guillem Agulló en les Corts pel veto de Vox, el PP assegura que està disposat a recuperar-lo i diu que busca fórmules perquè continue lliurant-se en el marc del parlament valencià. El guardó, que es concedeix des del 2016 en memòria del jove assassinat per un grup d'extrema dreta per a reconéixer la lluita contra els delictes d'odi i persones significades contra el feixisme, ha sigut una de les qüestions centrals que han planat en la sessió d'aquest dimecres. El va impulsar el Botànic, i s'havia organitzat cada any fins ara, però fa una setmana la coalició PP-Vox va eliminar-lo a proposta dels segons gràcies a la majoria parlamentària que tenen. La formació ultra, sòcia dels populars en el Consell, va vetar la distinció en considerar que té un "biaix partidista".

Ara, després que la Generalitat de Catalunya haja anunciat que acollirà un premi amb el nom de Guillem Agulló fins que les institucions valencianes el recuperen i que el PP proposara donar-lo des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) —on Vox no té representació— els de Carlos Mazón reculen i volen trobar la manera perquè aquest guardó continue en les Corts. "Ens sembla bé recuperar-lo" ha assenyalat el síndic popular, Miguel Barrachina, que ha insistit que cal "continuar recordant sempre" el jove de Burjassot, mort a ganivetades. El parlamentari ha dit que estudien iniciatives alternatives, perquè l'oposició de Vox impedeix elaborar una declaració institucional per no haver-hi unanimitat a la cambra.

Segons ha remarcat, en la junta de síndics en què el partit de Santiago Abascal va plantejar l'eliminació del premi, ells ja asseguraren que tornarien a signar la declaració institucional de 2016 sobre la qual se sustenta el guardó i en què es condemnaren també "els atacs feixistes" i el "vil assassinat" del jove. Cal recordar que aleshores Vox no tenia representació en la cambra, però actualment presideixen la mesa de les Corts, el màxim òrgan de direcció. "Nosaltres no hem retirat cap premi mai", ha asseverat Barrachina, que ha destacat que el PP ha assistit i assistirà "sempre" al lliurament del distintiu en memòria de Guillem Agulló. I ha assegurat, més, que en aquella reunió de portaveus parlamentaris plantejaren, perquè hi haguera acord, condemnar la resta d'assassinats, com ara el dels dotze valencians morts a mans d'ETA.

Una vegada escenificat l'allunyament del PP sobre el discurs de Vox, el síndic, José María Llanos, ha criticat el fet que el seu soci de govern s'haja "sotmés a l'esquerra" per a reprendre en la FVMP un premi "a l'independentisme d'esquerres". I ha assegurat que no se senten desautoritzats pels populars davant d'aquesta decisió que no comparteixen, per un motiu: "El PP no és el nostre cap", ha proclamat Llanos, que ha deixat clar que Vox no defensarà "un premi amb nom i cognoms, amb biaix ideològic".

Des de l'oposició, PSPV i Compromís han deixat molt clar que l'entrega del premi ha de ser en les Corts. El síndic socialista, José Muñoz, ha destacat que el PP i Vox "actuen de manera coordinada i, per tant, són el mateix", perquè això no va d'"un soci bo i un soci dolent". Ha acusat directament el president de la Generalitat, Carlos Mazón, d'haver donat "l'orde" de suprimir el premi. Per la seua banda, el síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha anunciat que elevaran una proposició no de llei a la mesa de les Corts que no requerisca la unanimitat de tots els grups per a demanar la continuïtat de la iniciativa, de manera que se celebre "amb tota normalitat". Tots els diputats i diputades de la coalició valencianista que han participat en aquesta jornada parlamentària han esmentat el nom del jove assassinat en cadascuna de les intervencions que han fet.

El president Mazón, que aquest dimecres està a Barcelona, ha demanat allunyar l'entrega dels premis Guillem Agulló de la disputa política i l'oportunisme. "Mal favor se li pot fer a ell i a la seua memòria, a parer meu, furgant-hi amb oportunisme polític", ha opinat, en referència a la decisió de la Generalitat de Catalunya.

També et pot interessar

stats