Vox aconsegueix 48 regidors a la Comunitat Valenciana i serà clau a la ciutat d'Alacant

El grup ultraconservador és la cinquena força política, amb 82.450 vots i 3,55% dels sufragis.

VÍDEO | Vox aconsegueix 48 regidors a la Comunitat Valenciana i serà clau a la ciutat d\'Alacant

Quina és la irrupció de Vox en les municipals a la Comunitat Valenciana? En quins ajuntaments pot governar i és clau? Aquesta era una de les incògnites per resoldre després dels resultats aconseguits en les últimes eleccions autonòmiques i generals al territori valencià. 

Després del 26M, Vox és la cinquena força política de la Comunitat Valenciana, amb 82.450 vots i un 3,55% del total de sufragis, que li donen 48 regidors.

A la província d'Alacant hi ha 18 regidors de Vox i la major presència es concentra a Alacant ciutat (2), Elx (2), Oriola (2) i Sant Vicent del Raspeig (2). Els dos regidors que té seran clau per a governar Alacant en un pacte a l'andalusa entre el PP i Cs i Vox.

Vox entra a les comarques del centre, però amb menys intensitat del que s'esperava

A l'Ajuntament de València hi haurà en la pròxima legislatura dos regidors de Vox, amb un total de 28.126 vots. Això representa un percentatge del 7,25%. Aquestes dades suposen un gran increment respecte de les eleccions del 2015, en què el grup ultraconservador tan sols va sumar 3.607 vots, però menys de l'esperat. Dins de les comarques centrals Vox també suma dos regidors a Montcada, Paterna i Torrent.  

Nàquera va ser un dels municipis amb més titulars després dels comicis del 28A, ja que es va convertir en l'únic municipi valencià on guanyà Vox, amb el 21% del total de vots emesos, en concret 765 vots. En les autonòmiques, la força més votada hi va ser Ciutadans, amb un 20% dels vots, tot i que Vox va obtindre la segona plaça, amb el 17,6%. Un resultat que no s'ha pogut veure reflectit en les municipals, perquè no hi han presentat llista.

A Crevillent Vox va ser el tercer partit més votat en les últimes eleccions generals (18%), per darrere del PSOE (23%) i a només 500 vots del PP (21%). Ara ha sigut la cinquena força amb el 8,8% dels vots. També va aconseguir bons resultats a Bétera, on va ser la tercera força més votada, per darrere de Compromís (23%) i el PSOE (17%), i la més votada del bloc de la dreta. Ara s'ha quedat com a sisena força amb un 8% dels vots.

Comarques del nord

A la província de Castelló Vox suma sis regidors. Van presentar llistes en set municipis i els resultats d'ahir els permeten ser cinquena força i entrar a Castelló de la Plana, Vila-real, Borriana, la Vall d'Uixó, Orpesa o Benicàssim. Destaca Borriana, amb dos regidors, on són la quarta força per davant de Ciutadans.

Vox, amb majoria absoluta a cinc municipis

Vox ha aconseguit 570 regidors i regidores en les eleccions municipals i té assegurada l’alcaldia a les cinc localitats on ha aconseguit la majoria absoluta, tots ells de menys de 150 habitants: quatre a Castella i Lleó i un a Castella-la Manxa.

Es tracta de Vita (Àvila), Cardeñuela de Riopico (Burgos), Navares de les Cuevas (Segòvia) i Barruelo del Valle (Valladolid), a Castella i Lleó, i d’Hontecillas (Conca), a Castella-la Manxa.

També et pot interessar

stats