Villarejo en l'inici del judici: "M'han tractat com un enemic al qual cal aniquilar"

L'excomissari seu a la banqueta dels acusats per les primeres tres peces del cas Tàndem, per les quals li demanen 110 anys de presó

L'excomissari de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, en primera fila i amb toga a la banqueta dels acusats
L'excomissari de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, en primera fila i amb toga a la banqueta dels acusats / Fernando Villar (Efe)

El comissari jubilat de la Policia Nacional José Manuel Villarejo seu a la banqueta dels acusats en el primer judici per l'anomenat cas Tàndem. El procés agrupa tres peces de la macrocausa –Iron, Land i Pintor– relatives a presumptes treballs d'espionatge encarregats al grup empresarial Cenyt, propietat de Villarejo, i executats per aquest i alguns dels seus col·laboradors, també policies.

"Espere que no siga una justícia folklòrica. Seria com un linxament, com en l'oest", ha declarat Villarejo als periodistes entrant a la seu de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares (Madrid), on ha confiat a tindre "un judici just". "A mi no se m'ha tractat com un presumpte delinqüent; a mi se m'ha tractat com un enemic al qual cal aniquilar", ha afegit.

En primera fila i vestit amb la toga d'advocat, ha negat haver emprat mitjans de la Policia Nacional per als negocis privats i ha assegurat que "mai" arribarà a un acord amb la Fiscalia, com sí que han fet altres acusats. Villarejo no es limita al rol d'acusat, sinó que farà valdre el seu estatus d'advocat codefensor, la qual cosa li permetrà interrogar altres imputats i testimonis al costat de l'altre lletrat que el defensa, Antonio José García Cabrera.

Trenta acusats i una petició de 110 anys de presó contra Villarejo

Més d'una trentena d'acusats, incloses algunes empreses, s'asseuen a la banqueta dels acusats. A més de Villarejo, hi figuren antics comandaments policials com l'excap de la Unitat Central Adjunta Operativa de la Policia Enrique García Castaño el Gordo; els inspectors Constancio Riaño i Antonio Bonilla; i el sotsinspector Javier Fernández. Entre els processats també hi ha dona de Villarejo, Gemma Alcalá; el fill, José Manuel Villarejo Gil; l'advocat Rafael Redondo, l'empresari Juan Muñoz –marit de la periodista Ana Rosa Quintana– i el seu germà; o Susana García Cereceda, filla del desaparegut promotor de la urbanització de luxe La Finca, a Madrid.

Villarejo s'enfronta a una petició quasi 109 anys i 10 mesos de presó per delictes de suborn, descobriment i revelació de secrets, tràfic d'influències i falsedat en document mercantil. Les següents peticions de condemna més altes corresponen a l'advocat Redondo (102 anys), considerat per les acusacions un dels màxims col·laboradors de Villarejo; García Castaño (87) i Gemma Alcalá (86).

Els tres encàrrecs: Iron, Land i Pintor

El judici gira entorn de tres presumptes encàrrecs efectuats al grup Cenyt, propietat de Villarejo i al qual la Fiscalia es refereix com una "organització criminal" dedicada a obtindre informació sensible de persones o empreses, inclòs el registre de telefonades o moviments bancaris, que segons el ministeri públic el comissari va aconseguir presumptament fent servir la seua condició policial.

Iron correspon al suposat encàrrec que el 2013 va fer el bufet Herrero & Associats, també acusat, per a espiar a un despatx rival, Balder Ip Law, a canvi d'un pagament opac de 302.500 euros.

Land, pel qual es van pagar presumptament 340.252 euros, s'hauria produït en el marc d'una disputa familiar per l'herència del promotor de la urbanització La Finca, Luis García Cereceda. Suposadament Procisa, l'empresa de la filla de l'empresari, Susana García Cereceda, va contractar l'excomissari entre 2012 i 2014 per a aconseguir "informació reservada de tercers", com el cunyat Jaime Ostos, a qui volia pressionar perquè s'apartara de la gestió del patrimoni de la dona, Yolanda García Cereceda; o la vídua del promotor, Silvia Gómez Cuétara.

Finalment, en la peça Pintor entrarien en joc els empresaris Juan i Fernando Muñoz, acusats de contractar entre 2016 i 2017 l'excomissari –ja jubilat– perquè aconseguira informació reservada amb la qual pressionar un exsoci per un deute perquè ell i el seu advocat, el jutge inhabilitat Javier de Urquía, "modificaren la seua estratègia processal" en un procediment judicial.

Segons la investigació, haurien pagat 20.000 euros a Villarejo, que els va arribar a facilitar un vídeo d'Urquía consumint cocaïna, si bé no van utilitzar la informació que se'ls va proporcionar.

Un judici que es prolongarà al llarg de 2022

Després de les dues sessions d'aquesta setmana, quan les acusacions i defenses faran les exposicions inicials, el judici es reprendrà a principis de novembre, quan estan assenyalades tres jornades. Continuarà al gener de 2022, quan s'han programat una quinzena de sessions més.

També et pot interessar

stats