Villarejo insinua que el cas Erial naix d'un encàrrec del PSOE per a "destruir" Zaplana

L'excomissari posa en dubte la troballa fortuïta dels papers que van donar origen a la investigació i assenyala que es va emprar "un confident sirià del CNI" 

L'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo compareix en la comissió parlamentària
L'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo compareix en la comissió parlamentària / Chema Moya (Efe)

El comissari jubilat José Manuel Villarejo insinua que el cas Erial naix d'un encàrrec del PSOE contra l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana. "Hi havia un interés a destruir el senyor Zaplana i es va emprar un confident sirià del CNI", ha declarat Villarejo en un moment de la seua compareixença en la comissió parlamentària sobre l'operació Kitchen.

Les declaracions de Villarejo apunten directament els papers del sirià, l'inici del cas Erial. La Guàrdia Civil va localitzar la documentació que incriminava Zaplana el 2015 en l'escorcoll al despatx de l'advocat de l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent, el ionqui dels diners, en el marc d'una altra investigació, el cas Taula. En aquesta documentació hi ha el full de ruta sobre la presumpta trama d'adjudicació fraudulenta de les ITV i el pla eòlic.

Benavent va declarar als investigadors que aquests papers li'ls havia entregat el 2012 el sirià Al-Naddaf Yaloud Imad, després de trobar-los amb altres documents en un pis en què estava llogat i que temps abans, entre el 1998 i el 2006, havia sigut propietat del matrimoni Zaplana.

Imad va confirmar a la Guàrdia Civil aquesta versió i va explicant que havia trobat els documents en un fals sostre de l'habitatge temps abans, el 2007. Hi havia un grapat de fulls mecanografiats que detallaven la mecànica de cobrament de presumptes comissions il·legals que implicaven Zaplana i empreses com Sedesa, de Vicente Cotino.

L'entrega dels papers a Benavent i no a la Policia és un dels episodis que més incògnites i especulacions ha generat sobre el cas, com també la relació entre l'exgerent d'Imelsa i Imad, un membre destacat de la mesquita de València que, segons Benavent, assegurava tindre vincles amb el CNI.

Les declaracions de Villarejo s'han produït a preguntes del diputat Luis Santamaría, el portaveu del PP en la comissió sobre Kitchen. Santamaría interrogava l'excomissari arran unes declaracions en la compareixença anterior en què va assenyalar que el PSOE va fer algun encàrrec a les seues empreses, esmentant casos com Gürtel o el cas Malaia.

"Es parla molt de policia política i patriòtica, però malauradament els comandaments policials d'aquest país són tots polítics. Cada vegada que canvia el govern, vostés manen" (...). Cada vegada que ve un govern utilitza els alts comandaments del Ministeri de l'Interior per a utilitzar-los", ha contestat Villarejo a Santamaría en un dels moments de l'interrogatori.

També et pot interessar

stats