Cas Erial | Villarejo apunta un presumpte pla de Rajoy i Cotino per a incriminar Zaplana a través del CNI

L'excomissari assegura que el CNI va "accelerar" la investigació contra l'expresident a través del ciutadà sirià que ha declarat haver trobat de manera fortuïta els papers que descriuen la trama d'Erial

L'excomissari José Manuel Villarejo a la Ciutat de la Justícia de València
L'excomissari José Manuel Villarejo a la Ciutat de la Justícia de València / À Punt NTC

L'excomissari José Manuel Villarejo ha apuntat una presumpta conspiració del Centre Nacional d'Intel·ligència per a incriminar l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana. En una declaració en el cas Erial a petició de la defensa de l'excap del Consell, ha assegurat haver conegut maniobres de CNI des del 2011, en temps de Mariano Rajoy, per a trobar proves contra Zaplana. Informació que li van traslladar, entre d'altres, l'exdirector de la policia i expresident de les Corts, Juan Cotino, i el llavors director de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, el coronel Manuel Corbí.

Villarejo ha advertit d'un presumpte pla de Cotino, per delegació de Rajoy, per a desactivar Zaplana com a rival polític a través del CNI. L'objectiu, ha dit, era "aconseguir informació judicialitzable". "Hi havia més interés en el partit mateix (PP) que en el PSOE per a desacreditar-lo", ha manifestat l'excomissari, que assegura que va intentar dissuadir l'exdirector de la Policia. L'ha descrit com un "gran amic" i un "home honorable" que era "molt dependent de Rajoy", perquè "tot el que li demanava ho feia". "Tinc converses amb Cotino on li dic que és un error, que les coses delicades (l'ús del CNI) han d'usar-se per a coses serioses, com el terrorisme, o els independentistes, però no contra una persona que molesta políticament", ha dit. 

"La meua convicció, pel que vaig veure, és que no era un interés propi, sinó que li demanaven que ho fera. Tenia moltes relacions amb el senyor Rajoy, dinaven junts a casa cada vegada que venia a València. Per les raons que fora pensaven que Zaplana, per les raons que fora, en el futur, podria disputar-li el lideratge. La veritat és que mai vaig entendre eixa obsessió de Cotino, per delegació de tal, de buscar elements a veure com se li podia implicar en alguna cosa", ha declarat.

"El cap de l'UCO em va dir que s'havien hagut d'accelerar les coses"

Assegura que la UDEF, la unitat de la Policia Nacional que investiga els delictes econòmics va rebre pressions similars, però va renunciar a participar-hi, a diferència del que finalment faria, segons Villarejo, el cap de l'UCO. "Corbí em va dir que no hi ha hagut més remei que accelerar les coses. Pel que em va dir, va ser un acte provocat per a generar la investigació que va donar lloc a la resta", ha assegurat l'excomissari, en referència als papers entregats per un empresari sirià a Marcos Benavent, l'autodenominat ionqui dels diners, després de trobar-los, suposadament, a un antic pis de Zaplana. 

El sirià es va reafirmar aquest dimecres davant del tribunal en la versió d'una troballa fortuïta. Tanmateix, Villarejo l'ha situat com un exconfident del CNI, amb un llarg historial de col·laboracions, a qui es va implicar en l'operació contra Zaplana per a assegurar la causa judicial contra l'expresident de la Generalitat. Segons Villarejo, l'intermediari Fernando Belhot, que ha confessat la participació en la trama i que situa Eduardo Zaplana en el centre de les corrupteles d'Erial, també col·labora per al Centre Nacional d'Intel·ligència. "Sabíem que era un testaferro que quan anava un poc pressionat emprava el CNI perquè li alliberara de problemes", ha dit.

Manifestacions complicades d'acreditar

En la seua declaració en el cas Erial, Villarejo ha fet una versió expandida de les manifestacions que va fer en dues comissions al Congrés al voltant del cas Kitchen. L'excomissari ha advertit que més enllà de la seua paraula té difícil acreditar les seues afirmacions. Primer, perquè ja no té els diaris on anotava les seues reunions, que suposadament estan en poder de diversos mitjans de comunicació. I segon, perquè no assumeix el contingut de les gravacions que se l'atribueixen en les diferents causes en què està imputat, entre les quals hi ha converses amb Cotino, si bé assegura que van ser gravades per orde del CNI.

També et pot interessar

stats