Marcos Benavent assegura que es va inventar la troballa dels papers d'Erial a casa de Zaplana: "He sigut el tonto útil"

L'exgerent d'Imelsa alimenta els dubtes sobre els documents que activaren el cas, en línia amb les declaracions de l'excomissari Villarejo sobre un presumpte complot del CNI

L'exgerent d'Imelsa i autoanomenat ionqui dels diners, Marcos Benavent, durant la declaració en el cas Erial
L'exgerent d'Imelsa i autoanomenat ionqui dels diners, Marcos Benavent, durant la declaració en el cas Erial / À Punt NTC

L'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent, popularment conegut com el ionqui dels diners ha alimentat els dubtes sobre la investigació que va activar al cas Erial, posant en qüestió l'origen dels documents que permeteren dibuixar el full de ruta cap a les irregularitats associades a Eduardo Zaplana. Segons ha manifestat, va pactar amb Imad al-Naddaf Yalouk, l'empresari sirià que li'ls va entregar, la història que aquell els havia localitzat de manera fortuïta en un antic pis de Zaplana on havia residit de lloguer. "Ens vam inventar el tema de l'antosta, el tema de la casa", ha assegurat Benavent, a qui la Guàrdia Civil l'havia demanat explicacions per la documentació, que van localitzar en l'escorcoll del despatx del seu primer advocat.

Benavent s'ha justificat en l'intent de "salvaguardar" la relació d'amistat que tenia amb al-Naddaf, travada després de coincidir en diversos actes oficials, qui, segons l'exgerent d'Imelsa "em va reconéixer des del primer moment que treballava amb la policia i el CNI". L'exgerent d'Imelsa s'ha desdit hui de la declaració que va fer a la Guàrdia Civil el maig del 2018, que assegura que va fer pressionat i sense trobar-se en condicions, després d'una nit d'alcohol i en la qual havia dormit una hora. Hui, sis anys després, s'ha descrit com una marioneta del Centre Nacional d'Intel·ligència, per a incriminar l'excap del Consell. "M'han utilitzat per a introduir els documents en esta història", ha manifestat.

L'autoanomenat ionqui dels diners ha comparegut a petició de la defensa de l'expresident de la Generalitat, que des de primer minut intenta anul·lar el cas posant en qüestió els documents i l'escorcoll que va permetre localitzar-los en el despatx del seu advocat. La declaració de Benavent participa del relat que minuts abans ha fet l'excomissari José Manuel Villarejo, que ha situat al-Naddaf com un agent del CNI i ha desvelat una presumpta conspiració del servei d'intel·ligència espanyol per a encausar Zaplana, suposadament impulsada per l'exdirector de la Policia Nacional Juan Cotino per delegació de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy

Em vaig inventar amb al-Naddaf la troballa dels papers l'alt de la casa de Zaplana

Sobre els papers del ciutadà sirià, que la Guàrdia Civil considera el full de ruta del cas Erial, ha dit que al-Naddaf li va mostrar inicialment "un totxo" i no els cinc papers que es trobaren en una carpeta en l'oficina del seu lletrat. Assegura que contenien referències a "moltes empreses i polítics, que implicaven la dreta valenciana i el PP". El sirià, ha dit, li insistia perquè se'ls quedara, però ell no els va donar "veracitat". Temps després, per la insistència de l'amic i mentre arreplegava proves i gravacions per a "preparar la meua defensa" davant d'una detenció imminent, va decidir quedar-se els papers que obren en la causa, perquè mencionaven Juan Cotino.

"Ell [Al-Naddaf] no sap donar-me una explicació. Em diu que li'ls han donat. Em va deixar caure que havia sigut gent relacionada amb els cossos de seguretat de l'Estat". "Amb el temps he entés la cosa. M'han utilitzat en esta història. He sigut el tonto útil" ha manifestat Benavent.

M'han utilitzat per a introduir els documents en esta història

L'exgerent d'Imelsa s'ha mostrat molt ofés amb el seu primer advocat, Ramiro Blasco, a qui acusa d'haver-li perjudicat en la defensa, permetent que escorcollaren el seu despatx quan Benavent ja col·laborava amb la justícia, i per la suposada l'estratègia d'estendre les culpes a altres polítics i empresaris, a fi d'assegurar un pacte amb la Fiscalia que li rebaixara la pena i li evitara entrar en la presó. "Havia de col·laborar per a fer-ho tot gran; havia d'esguitar tothom i més", ha assegurat Benavent, que ha insinuat que el seu advocat actuava per motivacions polítiques i no com a defensa. "El meu advocat és d'esquerres. Tenia molta obsessió amb el PP, [Alfons] Rus, [Eduardo] Zaplana i tot el que feia olor de la dreta. És un senyor que cada any passa les vacances a Corea del Nord", ha dit.

Benavent no sabut respondre a la pregunta de per què no va fer algunes d'estes revelacions en la declaració del 22 de maig del 2018. "No sé per què no ho vaig dir", ha repetit a les preguntes del Fiscal de per què va obviar que el ciutadà sirià era un suposat col·laborador del CNI o el fet que presumptament li havia mostrat més documentació. Tampoc ha sabut precisar per què, malgrat les queixes que ha manifestat hui sobre el seu advocat, el va mantindre tres anys i mig mes, fins al 2021. Només ha insistit que va mantindre el relat de la troballa fortuïta en l'antiga casa de Zaplana dins de la suposada estratègia de defensa "d'implicar tothom".

També et pot interessar

stats