El veto del PP a Podem fa encallar de nou la renovació del CGPJ

El govern espanyol i els populars constaten posicions irreconciliables i congelen les expectatives que havia alçat el pacte en RTVE.

Detall de la placa de la seu del CGPJ a Madrid
Detall de la placa de la seu del CGPJ a Madrid / Europa Press

Les altes expectatives que havia alçat el pacte per a triar els vocals del nou consell d'administració d’RTVE s'han esvaït en un moment. El govern espanyol i el Partit Popular han trencat les negociacions per a la renovació del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) i d'altres òrgans constitucionals.

En sengles comunicats enviats passada la mitjanit, les parts constaten línies roges "irreconciliables" que impedeixen arribar a un pacte. Obstacles que mantenen enlaire també les renovacions pendents del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

El PP assenyala com a escull principal la proposta de l'executiu espanyol d'incorporar com a vocal José Ricardo de Prada, un dels jutges del cas Gürtel, i que els populars havien vetat, juntament amb l'actual delegada contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, per considerar-los pròxims a Podem. Sobre De Prada retrau, a més, que ni tan sols l’han elegit els companys del torn judicial ni compta amb avals suficients.

El secretari general del PP i portaveu dels populars en les converses amb l'executiu, Teodoro García Egea, va assegurar aquesta setmana que el govern espanyol havia acceptat la petició de deixar el partit de Pablo Iglesias fora de la negociació. Tanmateix, l'executiu va aclarir que hi participava en representació dels dos socis que el conformen, el PSOE i Unides Podem.

Els vetos i la falta d'entesa condemnen el CGPJ a prolongar la interinitat de manera indefinida, una situació que s’arrossega des de desembre de 2018. Els seus membres porten més de dos anys en funcions.

El diàleg per a la renovació, que necessita el suport d'una majoria de dos terços del Congrés i, per tant, la concurrència dels populars, es va reprendre la setmana passada, una vegada s’havien celebrat les eleccions catalanes. Després d'una conversa telefònica, el president del govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado s'instaren a reprendre les negociacions, però els populars reiteraren la vigència de les seues condicions: que Unides Podem no participara en les converses i que s'avançara en la despolitització de la justícia. Les declaracions de l'última setmana, favorables a l'entesa, i el pacte de renovació dels vocals d’RTVE anticipaven, fins aquest dijous, la possibilitat d'un pacte imminent. Però l'acord ha tornat a fracassar.

El passat més de novembre les parts estigueren prop d'aconseguir-ho, com va anunciar el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que el va donar per fet. El pacte també va estar també pràcticament tancat al 2018, amb Pedro Sánchez ja com a president del govern espanyol. El magistrat del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, era la persona que van escollir per a substituir Carlos Lesmes al capdavant del CGPJ, però va presentar la dimissió i reivindicà la seua independència, després que es filtrara un missatge de WhatsApp de l'aleshores portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en què lloava que l’hagueren elegit perquè, segons deia, amb aquesta tria es podria controlar "per darrere" la sala segona de l'alt tribunal, on culmina la jurisdicció penal i es resolen definitivament els recursos de cassació i revisió sobre qüestions criminals.

També et pot interessar

stats