La vacunació massiva a la Comunitat Valenciana començarà l'1 d'abril en 161 municipis

Puig avança que s'hi destinarà personal propi i de les mútues. S'ha obert una borsa perquè puguen col·laborar voluntaris jubilats

Més de 40.000 persones començaran a rebre les vacunes de Moderna i Pfizer
Més de 40.000 persones començaran a rebre les vacunes de Moderna i Pfizer / David Arquimbau Sintes (Efe)

La Generalitat espera vacunar massivament l'1 d'abril en 161 municipis, on s'instal·laran punts de vacunació, segons ha avançat el cap del Consell, Ximo Puig, en la sessió del control a les Corts. "El pla de vacunació continua avançat i esperem que si les farmacèutiques compleixen en l'enviament de dosis, puguem a partir de l'1 d'abril fer la vacunació massiva". Per a aquesta vacunació, hi haurà el personal propi de la Conselleria de Sanitat Universal i el de les mútues. A més, s'ha obert una borsa perquè hi puguen col·laborar voluntaris jubilats.

El cap del Consell ha ressaltat que la vacunació "és la prioritat absoluta". Ha indicat que ja hi ha 100.996 valencians que han rebut les dues dosis i s'han administrat 288.000 vacunes. Segons ha detallat en la seua intervenció, la vacunació massiva es realitzarà en 161 municipis, que es dividiran entre les 16 ciutats de més 50.000 habitants, on hi haurà diversos punts de vacunació a gran escala i la resta, 145, "que fixaran la ubicació d'acord amb els departaments de salut i les autoritats locals".

Puig ha realitzat aquest anunci després que el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, li ha retret que la Comunitat Valenciana ha rebut el 8,4% de les vacunes d'Espanya, "dos punts menys que el nostre pes poblacional". "Seguim sent els pitjors finançats i ara els pitjor vacunats, els últims de la fila", ha afirmat Cantó. "Què té Catalunya que en rep el doble? Quan acabarà la infravacunació de la Comunitat Valenciana?", s'ha preguntat Cantó.

Bonig acusa el president de no tindre “ni pla econòmic ni sanitari”

Bonig acusa el president de no tindre “ni pla econòmic ni sanitari”

Ha obert la sessió la presidenta del PPCV i líder de l’oposició, Isabel Bonig, que ha acusat Puig de no tindre “ni pla econòmic ni sanitari” enfront de la pandèmia. La líder dels populars valencians li ha assenyalat a Puig que el “virus ha anat sempre per davant de la seua gestió” i li ha preguntat si la Generalitat si ja té previst el dispositiu per a la quarta onada. “El problema és que no hem tingut llits d’UCI suficients. Què farà per a la quarta onada a la fi de març i abril? El PP ja està treballant en un pla i li’l posarem a la seua disposició”, ha dit. També s’ha preguntat Bonig què farà la Generalitat si la quarta onada coincideix amb el procés de vacunació, “d’on traurà el personal sanitari per a vacunar, si els hospitals i centres de salut estan saturats”. Per a donar solució a aquesta qüestió, Bonig ha destacat que el PP també està treballant.

A més, la síndica del PP ha reclamat que es millore el sistema de rastrejadors, tests massius a tothom i que s’estudie l’evolució de les variants anglesa, sud-africana i brasilera i que es prenguen mesures, com a Andalusia, “per l’entrada de britànics residents que vindran vacunats, i nosaltres sense vacunes. Finament, ha exigit al cap del Consell ajudes directes per als sectors afectats, i que “ensenye d’una vegada els informes tècnics que avalen el tancament de l’hoteleria”.

El número de malalts de Covid-19 es desploma un 83% en 15 dies

En la rèplica el cap del Consell per fi ha pogut traure una mica de pit de l’evolució de la pandèmia després de setmanes on la Comunitat Valenciana ha tingut els pitjors indicadors d’Espanya. “La situació ha millorat molt i veiem la llum al final del túnel després de setmanes dures”, ha subratllat Puig. El president ha destacat que la incidència acumulada s’ha reduït un 88%, “12 punts més que la mitjana espanyola”. Ha afegit: “Se situa en 176 i en altres comunitats ens dobleguen”. A més, ha dit que el nombre de persones amb la malaltia del coronavirus ha passat de 72.000 a 12.000 en 15 dies, un 83% menys. “Malauradament encara hi ha 1.351 persones hospitalitzades, la meitat que fa 15 dies, i s’ha reduït en un 45% el nombre de malalts en l’UCI”, ha detallat.

8.150 milions d’euros en sanitat en 2020

Segons Puig, s’ha aconseguit avançat gràcies al treball del personal sanitari i a la responsabilitat dels valencians. Un full de ruta del Consell que es complementa amb “el gran esforç econòmic en Sanitat amb més de 8.150 milions invertits l’any passat”, la vacunació “com a actiu fonamental” i l’ajuda als sectors econòmics. “Cap comunitat autònoma ha ajudat tant el sector hoteler, turístic i els autònoms com la Comunitat Valenciana, cap i cap és cap”, ha conclòs la rèplica a Bonig entre aplaudiments.

Unides Podem demana suport per a l'indult al condemnat Pablo Hasél

L'oposició ha insistit en les crítiques a la gestió sanitària del Consell, però el que ha elevat el to de la sessió han sigut les reaccions a l'empresonament de Pablo Hasél per diversos delictes com enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i reincidència. L'oposició ha qüestionat els grups del Botànic, els ha acusat de no defendre la policia i posar-se del costat dels manifestants.

La portaveu de Vox, Ana Vega, ha dit que Puig és president gràcies al suport de “dos partits polítics (Compromís i Unides Podem) que alimenten la violència des de les institucions i justifiquen les agressions a funcionaris”, mentre que el síndic de Ciutadans li ha preguntat al president “si permetrà delictes d'odi”.

Les acusacions de Toni Cantó han provocat la reacció de Compromís. El seu síndic, Fran Ferri, ha culpat la seua formació sense nomenar-la “de nàixer feixista” i des d’Unides Podem, la seua portaveu, Pilar Lima, ha demanat el suport a l'indult per a Hasél i ha insistit en el seu discurs de qüestionar la qualitat democràtica d'Espanya.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defés que Pablo Hasél té dret a la llibertat d'expressió encara que alguns dels seus pensaments, ha dit, són “menyspreables i feixistes”.

També et pot interessar

stats