La JEC deixa en mans de les juntes provincials ampliar l'horari de votació en casos excepcionals

Les votacions podrien prorrogar-se a Catalunya on no hi haja hagut alternatives a Rodalies

L'estació de Sants de Barcelona, colapsada, este matí
L'estació de Sants de Barcelona, col·lapsada este matí / Toni Albir (EFE)

La Junta Electoral Central (JEC) ha establit que les juntes electorals provincials catalanes podran ampliar els horaris de votació després de la paralització de les línies de Rodalies de Renfe on s'haja confirmat "la inexistència de mitjans alternatius" perquè els electors arriben a temps a les taules.

En una resolució adoptada esta vesprada a partir d'una petició de les juntes provincials de Tarragona, Lleida i Girona per a allargar la jornada electoral davant de les greus incidències als trens de rodalia, la JEC adverteix del "caràcter excepcional" que en la legislació electoral té la pròrroga de l'horari de votació.

Després de recordar que l'article 84 de la llei orgànica del règim electoral general (Loreg) només ho preveu "quan haja hagut d'interrompre's la votació per absència de paperetes o per causa de força major", autoritza que les juntes acorden la pròrroga pel temps que estimen necessari. Això sí, quan "disposen de dades" que "permeten apreciar la inexistència de mitjans alternatius" per a desplaçar-se.

Les candidatures d'ERC i de Junts havien sol·licitat amb anterioritat a la JEC allargar l'horari de les votacions fins més enllà de les 20:00 hores a causa de les greus incidències registrades en el servei de Rodalies.

ERC ha demanat en concret que els col·legis electorals tanquen a les 21:00 hores en els municipis en els quals donen servei les línies R1, R2 Sud, R2 Nord, R4 i R3, principalment a les províncies de Barcelona i Tarragona. Junts, al seu torn, considera que el "nefast funcionament" dels trens de rodalia afecta les quatre demarcacions i ha sol·licitat prolongar l'horari de les votacions "durant el temps corresponent al que tarde a restablir-se el funcionament normal del servei", en qualsevol cas "no més enllà" de les 23:59 hores.

Un robatori de coure darrere de l'incident

Un robatori de coure a l'estació catalana de Rodalies de Montcada Bifurcació ha provocat este diumenge, jornada electoral a Catalunya, una sobretensió elèctrica que afecta de forma generalitzada el servei ferroviari de Rodalies a Catalunya, sense que existisca de moment cap previsió de quan es podrà recuperar una certa normalitat.

L'afectació s'ha agreujat per la coincidència en el temps amb dos incendis produïts a túnels de Barcelona, punt clau de la xarxa.

La responsable de comunicació d’Adif, María de la Mar Ruiz, ha apuntat que la proximitat a Barcelona del lloc on s'ha robat el cable ha agreujat la incidència, ja que es tracta d'"un nus de comunicació molt important, amb molts senyals i canvis d'agulles". A més, ha assenyalat que, arran del robatori, s'ha produït un incendi de les instal·lacions de senyalització, comunicacions i sistemes de seguretat de l’estació de Montcada.

La portaveu d'Adif ha assegurat que fa ja alguns anys que s'ha intensificat la comunicació amb els Mossos d’Esquadra per a investigar els robatoris de coure, però ha alertat que l'amplitud de la xarxa de Rodalies dificulta la prevenció.

D'altra banda, el president de Rodalies de Renfe, Antonio Carmona, ha explicat que, després de comprovar que l'afectació de les incidències era "molt important" en tota la xarxa, s'ha recomanat a les persones que tingueren previst utilitzar estos serveis que optaren per altres mitjans de transport alternatiu. 

"La situació és molt complexa i minut a minut anem veient el que es pot fer i com es pot ampliar la circulació. Hui és un dia molt complicat en Rodalies", ha dit Carmona, que ha afegit que els tècnics estan encara valorant l'abast final dels danys en la infraestructura.

Preguntat pels periodistes sobre la possibilitat que les incidències es deguen a algun boicot per les eleccions, Carmona ha assegurat que la determinació de les responsabilitats i de les causes és competència dels Mossos d'Esquadra.

L'afectació en el servei ferroviari de Rodalies d'este diumenge és la més greu registrada en els últims anys a conseqüència d'una sostracció de coure a Catalunya, que en els quatre primers mesos de l'any comptabilitza ja 46 robatoris d'este tipus.

El govern català ho qualifica d’"intolerable"

El govern català ha qualificat d'"intolerable" les incidències generalitzades que s'estan produint este diumenge i que poden "afectar" el dret de vot dels catalans en les eleccions autonòmiques.

En una compareixença per a informar sobre l'inici de la jornada electoral, la vicepresidenta catalana, Laura Vilagrà, ha demanat al ministre de Transports, Óscar Puente, que “restablisca” la normalitat "com més prompte millor" en el servei ferroviari, després del "caos intolerable i inacceptable" de hui, al mateix temps que li ha instat a demanar disculpes als ciutadans.

Vilagrá ha criticat que es produïsquen incidències en el servei de Rodalies "cada dia", i més en una jornada com la de hui, les quals poden incidir en el "dret de participació" dels ciutadans en estos comicis.

També et pot interessar

stats