Una comissió de drets humans marroquina conclou que Espanya no va auxiliar els migrants a la tanca de Melilla

El Ministeri de l'Interior assegura que la Guàrdia Civil va actuar dins del marc legal

Agents de la Gendarmeria marroquina retenen amuntegats desenes de migrants davant la tanca fronterera de Melilla
Agents de la Gendarmeria marroquina retenen amuntegats desenes de migrants davant la tanca fronterera de Melilla / Europa Press

El Consell Nacional de Drets Humans del Marroc considera que les autoritats espanyoles no haurien aportat assistència i auxili als emigrants el passat 24 de juny durant el salt massiu de la tanca entre la ciutat marroquina de Nador i l'espanyola de Melilla, que va causar la mort de 23 emigrants.

El Ministeri de l'Interior no ha volgut opinar i s'ha limitat a assegurar que la Guàrdia Civil va actuar dins del marc legal "sempre amb criteris de proporcionalitat i de ple respecte als drets humans, sense que puga atribuir-se a cap dels agents cap mena d'actuació contrària a ells", han indicat fonts d'aquest departament.

"Basant-se en una sèrie de testimoniatges, concretament les d'ONG, la comissió invoca la hipòtesi de la violència més enllà de la tanca, a causa de la renúncia o la vacil·lació de les autoritats espanyoles a prestar ajuda i auxili malgrat l'estampida i la gran aglomeració dels emigrants a les portes metàl·liques giratòries en el lloc fronterer que es van quedar tancades hermèticament, la qual cosa va comportar un augment de ferits i morts", ha dit la presidenta del Consell, Amina Bouayach en una roda de premsa a Rabat.

Bouayach ha explicat que les autoritats espanyoles haurien usat la violència i no haurien assistit els ferits que estaven saltant o caient de la tanca, a més que en el moment de l'estampida "les portes (d'accés al pas fronterer) van quedar tancades, però la seua responsabilitat era obrir-les", va indicar.

A més, ha confirmat que són 23 els migrants morts que la comissió va visualitzar en la morgue de l'hospital de Nador, ha remarcat que els cadàvers no van ser enterrats perquè se'ls ha practicat una autòpsia i proves d'ADN que estan en curs.

Quant als ferits (140 entre les forces públiques marroquines i 77 emigrants), la presidenta ha dit que tots van rebre l'atenció mèdica adequada. Bouayach va assenyalar que els efectius marroquins no van usar bales contra els emigrants durant la seua intervenció. I malgrat haver qualificat de "casos aïllats" els vídeos que mostraven l'ús de les armes per agents marroquins contra els emigrants, l'organisme marroquí els ha considerat "injustificats".

També et pot interessar

stats