Un error del jutjat deixa sense efecte la pròrroga de la instrucció en el cas Francis Puig

La decisió pot provocar ara que no es puga declarar una altra pròrroga i, per tant, que tampoc es puguen fer noves diligències

Francis Puig, germà del president de la Generalitat, quan va acudir a declarar per presumptes irregularitats en ajudes concedides a les seues empreses en una imatge d'arxiu
Francis Puig, germà del president de la Generalitat, quan va acudir a declarar per presumptes irregularitats en ajudes concedides a les seues empreses en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

Un error judicial deixa en l'aire la instrucció del presumpte frau en les subvencions per a la promoció el valencià en el qual s'investiga, entre altres, Francis Puig, germà del president de la Generalitat, i el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano. El jutjat d'instrucció número 4 de València, que porta el cas, ha suspés la pròrroga de la investigació perquè, segons ha reconegut, no va donar audiència a les parts. Això podria provocar ara que no es puga declarar una altra pròrroga i, per tant, que tampoc es puguen fer noves diligències.

En un pronunciament amb data d'aquest dilluns, el magistrat afirma que, en revisar les actuacions, s'ha produït "un error involuntari" i, com a resultat, s'estima el recurs de reforma presentat per Canal Maestrat, Kriol Produccions, Nova CB, Enrique Juan Adell Bover i TVCS Retransmisions, pel director general de Política Lingüística de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, Rubén Trenzano, i per Francis Puig contra la decisió judicial de 26 de gener que va acordar la pròrroga.

El 18 de gener es va dictar diligència en la qual constava la petició del ministeri fiscal de pròrroga de la instrucció de la causa, i el trasllat a les parts per a presentar al·legacions en el termini de tres dies, i en transcórrer el termini per a al·legar sobre el recurs de reforma.

A la sol·licitud de pròrroga es va adherir l'acusació particular que exerceix el PP, per la complexitat de la causa i per estar pendents de la pràctica de les diligències acordades fins al moment.

Pròrroga el juliol passat

Amb l'anul·lació de la pròrroga, s'obri una incògnita sobre si es mantindrà la instrucció o es donarà per conclosa. Al gener es van complir els sis mesos de pròrroga acordats el mes de juliol passat per instrucció 4 de València en el marc d'aquesta causa, sense que s'hagueren solucionat encara les diligències sol·licitades per les parts.

L'estiu passat el fiscal que va donar suport a l'anterior petició de pròrroga ja va advertir la tardança del resultat dels informes pericials sol·licitades als governs valencià i català per a esbrinar les quantitats presumptament obtingudes de manera indeguda.

Del resultat d'aquests informes, advertia el fiscal, es podrien derivar les pràctiques d'altres proves de naturalesa documental o testifical, claus per a determinar si s'ha pogut donar un presumpte delicte de falsedat documental, i en el seu cas, delicte de frau de subvencions.

També et pot interessar

stats