L'advocat de Francis Puig assenyala que l'informe de l'UCO conté "nombroses errades"

El germà del cap del Consell aportarà nova documentació al jutjat per a aclarir que no hi ha irregularitats en el cobrament d'ajudes públiques

Francis Puig (dreta) i el seu advocat, en arribar a la Ciutat de Justícia aquest dilluns
Francis Puig (dreta) i el seu advocat, en arribar a la Ciutat de Justícia aquest dilluns / À Punt NTC

L'advocat de Francis Puig, empresari castellonenc i germà del president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest dilluns que l'informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que atribueix al seu client irregularitats en el cobrament de subvencions públiques conté "nombroses errades". Així s'ha pronunciat el lletrat Javier Falomir moments abans d'entrar al jutjat d'instrucció número 4 de València, que ha citat en qualitat d'investigat Francis Puig en el marc d'una causa oberta per un presumpte delicte de frau de subvencions i falsedat documental.

"Estem contents per vindre a declarar i aclarir els dubtes i errades, que són nombrosos en l'informe de l'UCO, i tractar amb això de tancar aquest desafortunat procediment com més prompte millor, que tant de mal està fent al meu client i a la seua família", ha assenyalat l'advocat defensor. Amb ell ha accedit al tribunal el mateix Francis Puig, que ha optat per no fer cap declaració, ni a l'entrada ni a l'eixida.

En acabar la declaració, el lletrat de l'empresari ha dit que aportaran al jutjat més documentació per a justificar tots els pagaments i cobraments i aclarir que no hi ha irregularitats. Falomir ha dit que el seu client ha eixit "molt content" després d'haver pogut donar explicacions en seu judicial. "La fiscal ha preguntat absolutament tot i se li ha contestat absolutament a tot", ha assegurat l'advocat, que ha qualificat d"'extensa" la deposició de Francis Puig. I ha avançat que en quant arribe l'informe que ha d'elaborar la Intervenció demanaran l'arxivament de la causa perquè no esperen "sorpreses" en aquest document.

Les ajudes, sota sospita

La investigació judicial s'inicià arran d'una querella presentada pel PP i se centra en les subvencions rebudes entre 2015 i 2018 per Comunicació dels Ports, Mas Mut Produccions, Canal Maestrat i Kirol Produccions, empreses en què té una participació el germà del president. El dimecres serà el torn de declarar del seu soci i administrador de Canal Maestrat, Juan Enrique Adell.

Segons la denúncia, les companyies investigades podrien haver rebut més de 600.000 euros, una part de les quals –en el cas de les concedides pel Consell– eren per al foment del valencià.

L'escrit que la Fiscalia Anticorrupció ha enviat al jutjat d'instrucció detalla quatre presumptes irregularitats: l'existència de possibles factures creuades, factures dobles o que no justifiquen correctament les despeses, la imputació de les mateixes despeses per a justificar les subvencions diferents de la Comunitat Valenciana i Catalunya i l'omissió d'haver rebut més ajudes amb la mateixa finalitat.

El ministeri públic ha sol·licitat als serveis d'intervenció de les administracions implicades —la Generalitat, la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Aragó— que elaboren informes sobre les subvencions percebudes per cadascuna d'aquestes societats.

Puig: "Aquesta qüestió no concerneix la Generalitat"

Preguntat sobre la declaració judicial del germà, el president Ximo Puig ha deixat clar que la Generalitat "sempre avalarà el que diga la justícia", però ha negat que aquest cas concernisca, per ara, l'administració valenciana. "Si en algun moment determinat s'observa alguna irregularitat, es demanaran les compensacions que hi corresponga", ha assegurat després. El mandatari ha retret al PPCV "intentar involucrar" la Generalitat en la causa tot i que finalment "la justícia li va tancar la porta". I ha dit que l'empresa investigada "haurà de donar les explicacions que haja de donar, treballe qui hi treballe".

També et pot interessar

stats