El pressupost de la Generalitat per a 2023 creix un 5% en comparació amb el d'enguany

El PSPV, Compromís i Unides Podem presentaran dilluns els comptes autonòmics, que fregaran els 30.000 milions d'euros

Aitana Mas, Ximo Puig i Héctor Illueca, aquest divendres
Aitana Mas, Ximo Puig i Héctor Illueca, aquest divendres / Generalitat

Els tres partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) van tancar aquest divendres un acord “polític” per als pressupostos del 2023 i tenen previst tancar els detalls durant aquest cap de setmana. Seran els últims de l'actual legislatura abans de les eleccions autonòmiques, previstes per a maig, i els huitens que l'executiu autonòmic aconsegueix presentar a temps. Segons ha pogut saber À Punt, es plantegen com uns comptes de creixement contingut. En concret, fregaran els 30.000 milions d'euros, el que representa una pujada de vora el 5% respecte dels de l'any passat, que ascendiren a 28.000 milions i ja contemplaven una despesa social "històrica" de 17.300 milions.

Per a escenificar la unitat dins del gabinet tripartit, l'anunci es va acompanyar divendres amb una imatge en què apareixen els tres màxims representants: el president, Ximo Puig, i els vicepresidents Aitana Mas i Héctor Illueca.

La vicepresidenta primera i portaveu del Consell, Aitana Mas, va confirmar durant l'habitual roda de premsa dels divendres que, per al 2023, hi haurà un augment pressupostari, però no va voler avançar més detalls. Sí que va garantir que seran uns comptes "amb altura de mires" per a donar resposta a l'espiral inflacionista dels últims mesos.

Els detalls concrets es faran públics aquest dilluns, 31 d'octubre, després dels últims ajustos tècnics per a encaixar les partides que queden penjant. El que està clar, en tot cas, és que un any més, igual que els últims, els pressupostos del 2023 inclouran la partida "reivindicativa" de més de 1.300 milions que el Consell introdueix en el projecte per a deixar patent l'infrafinançament autonòmic de la Comunitat Valenciana.

La previsió és continuar treballant en el document durant aquest cap de setmana per a acabar de plasmar el pressupost final. El Consell ha previst dilluns un ple extraordinari per a aprovar els comptes oficialment i, tot seguit, es lliuraran a les Corts, com és habitual, per a iniciar la tramitació parlamentària que es prolongarà fins a Nadal. En la roda de premsa posterior, que tindrà lloc vora les 12:30 hores, el conseller d'Hisenda oferirà de totes les novetats i les principals línies estratègiques del Consell.

El pacte entre els tres socis del govern valencià es va materialitzar en una reunió que va tindre lloc després de la rutinària del Consell, en la qual han participat Mas, Illueca i España. L'objectiu era abordar els darrers detalls que faltaven per a l'acord. Arriba tres dies abans que s'acabara el termini establit legalment per a presentar els comptes públics i és el resultat de tres intenses setmanes de negociacions i reunions del grup de treball a qui el Botànic va encarregar elaborar-los. Aquesta comissió estava presidida pel mateix conseller España i tenia una representació dels tres partits: Andreu Ferrer i Alfred Boix (PSPV), Francesc Gamero i Iván Castañón (Compromís) i Marc Aparici i Cristian Veses (Unides Podem).

La destitució de Mollà no hi ha influït

La vicepresidenta i portaveu del govern autonòmic, Aitana Mas, es va felicitar per l'acord assolit per als que ha definit com "els primers pressupostos del tercer Botànic". Mas ha negat que la destitució de l'exconsellera Mireia Mollà haja afectat les negociacions perquè s'ha complit amb "la responsabilitat" de tirar avant uns comptes "que ajuden els valencians i les valencianes". "En un context econòmic com el que vivim aquests mesos, els pressupostos necessitaven una aprovació sense soroll, tranquil·la, des del diàleg i el consens, l'altura de mires que requereix la circumstància que viuen moltes famílies. Segons ha explicat, arribar a un acord "ha costat", però alhora ha generat una cohesió més gran dins del Consell.

També et pot interessar

stats