El TSJCV confirma l'absolució de Jorge Rodríguez i els tretze acusats del cas Alqueria

La sala civil i Penal ha desestimat el recurs de la Fiscalia Anticorrupció contra la sentència que va exonerar l'expresident de la Diputació de València i la cúpula de la corporació de la contractació irregular de càrrecs d'alta direcció

L'expresident de la Diputació de València (centre) Jorge Rodríguez, a les portes de la Ciutat de la Justícia
L'expresident de la Diputació de València (centre) Jorge Rodríguez, a les portes de la Ciutat de la Justícia / À Punt NTC

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha confirmat l'absolució de l'expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez i dels 13 acusats en el marc de la causa pels contractes d'alta direcció en l'empresa pública Divalterra, dins la causa Alqueria. Els magistrats han desestimat el recurs d'apel·lació presentat per la Fiscalia Anticorrupció contra la sentència de l'Audiència Provincial del mes de maig, que va exculpar als encausats dels delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental.

El juí, que va començar el setembre del 2022 i va allargar-se vora dos mesos i mig, tractava d'aclarir si els acusats van afavorir contractes presumptament irregulars de deu alts directius en l'empresa de la corporació provincial Divalterra, antiga Imelsa, per a beneficiar el PSPV i Compromís. Se'ls acusava de causar un perjuí econòmic a la institució de més d'un milió d'euros. La Fiscalia i les altres acusacions (Acció Cívica i el PP) demanaven huit anys de presó per a Rodríguez per aquests fets. L'alcalde d'Ontinyent (Vall d'Albaida), llavors en el PSPV i ara al capdavant de La Vall Ens Uneix, sempre ha defés la seua innocència.

Entre els absolts hi ha els exgerents Agustina Brines (Compromís) i José Ramón Tiller (PSPV), que va ser cap de gabinet de Rodríguez en la corporació provincial, Ricard Gallego, i l'assessor Manuel Regurat, als quals les acusacions consideraven cooperadors necessaris. I juntament amb ells, les set persones contractades com a càrrecs d'alta direcció, per als quals el fiscal demanava sis anys de presó.

L'expulsió preventiva de Rodríguez del PSPV, després la seua imputació al juny de 2018, va causar un terratrèmol en el partit socialista valencià, els efectes del qual s'han projectat sobre els resultats de les eleccions municipals del 28 de maig. L'expresident de la Diputació va revalidar l'alcaldia d'Ontinyent amb una plataforma alternativa al PSPV, La Vall Ens Uneix, que va trencar l'empat tècnic a la Diputació de València per a facilitar la vara de comandament al bloc de dretes.

També et pot interessar

stats