El TSJCV anul·la el decret del Consell que establia una distància mínima entre salons de joc de 700 metres

La Conselleria d'Hisenda remarca que la normativa anul·lada ja no estava en vigor

Imatge d'arxiu de màquines escurabutxaques
Imatge d'arxiu de màquines escurabutxaques / Carla Bonnet / Europa Press

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha anul·lat el decret del Consell de 2018, que modificava diversos articles del Reglament de Salons Recreatius aprovat en 2015 i prohibia la instal·lació de salons de joc en un radi de 700 metres entre si.

Segons ha informat la Unió de Treballadors de Salons de Joc (Utsaju), el tribunal adverteix el Consell "que no pot legislar en matèria de joc al marge de la normativa estatal i europea que protegeix la unitat de mercat". Per a l’associació de treballadors, aquesta resolució arriba tard, però "deixa clar a l'administració que, quant a la regulació del joc privat, no val tot". Així mateix, remarquen que la regulació del sector "ha d'adequar-se al nostre ordenament jurídic, amb tot el que això comporta".

Santiago Moreno, l’advocat encarregat del recurs al TSJCV, considera que la sentència de l'alt tribunal és "un triomf clar quant a la defensa dels legítims interessos d'un sector empresarial, el joc privat, que els últims temps pateix tota classe d'atacs injustificats per part d'alguns sectors polítics i d'algunes administracions públiques, la qual cosa resulta més greu".

La llei valenciana de regulació del joc, en espera

El maig de 2020, el ple de les Corts va aprovar, amb els vots del Botànic, la llei de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia a la Comunitat Valenciana, pendent d’aprovar des de la passada legislatura. 

Entre les novetats, introdueix un apartat per a les màquines escurabutxaques ubicades als locals d'hoteleria, que no podran emetre llum i so mentre no s’utilitzen. Així mateix, planteja l'eliminació progressiva de les màquines auxiliars d'apostes a mesura que s’acaben les llicències i estableix una distància mínima per a salons de joc i cases d'apostes de 850 metres respecte a centres escolars.

La norma restringeix la publicitat de les cases d'apostes i s'incentivarà amb beneficis fiscals i ajudes a mitjans de comunicació, clubs esportius i associacions que facen campanyes contra la ludopatia.

El juliol de 2021, el ple del Consell va aprovar un decret de mesures urgents per a facilitar l'aplicació de la llei, mitjançant el qual es concreten aspectes tècnics necessaris per a la posada en marxa de la norma i que regula les condicions i procediment pel qual s'autoritzaran de manera excepcional noves llicències.

La normativa anul·lada ja no estava en vigor

A través d'una nota la Conselleria d'Hisenda ha assenyalat que la normativa a què fa referència aquesta sentència ja no es trobava en vigor, "perquè l'objecte de la demanda ja ha sigut substituït per una nova legislació". El Consell va aprovar una nova llei del joc en 2020 i un altre decret en 2021, que "fins i tot la sentència no entra a valorar en cap cas" han assenyalat.

Així mateix, l'administració considera que la fixació de les distàncies entre els establiments és una competència del Consell que està justificada en la normativa en vigor "per raons d'interés general i són proporcionades i no discriminatòries, com tenen totes les autonomies i tal com ha donat suport la secretària del Consell per a la Unitat de Mercat, dependent del Ministeri d'Afers Econòmics" ha conclòs.

També et pot interessar

stats