El Botànic aprova la llei del joc amb el rebuig del sector

L'oposició, les patronals del sector i els treballadors en demanen la paralització pels efectes que pot tindre sobre l'ocupació en la situació actual.

Jove jugant a una màquina escurabutxaques
Jove jugant a una màquina escurabutxaques / Erik Maclean (Unsplash)

El projecte de llei del joc de la Comunitat Valenciana arriba aquest dilluns a les Corts envoltada de polèmica pel moment en què es pot tirar avant, en plena crisi del coronavirus. Així, el Partit Popular, Ciutadans, les patronals del sector, treballadors dels salons de joc i el sindicat UGT en demanen la paralització pels efectes que pot tindre sobre l'ocupació en la situació actual.

La norma està pendent de l'aprovació definitiva en ple, després de passar el 10 de març el tràmit d'esmenes en comissió, i tot apunta que així serà. Aquesta va ser l'última comissió celebrada en el parlament valencià abans de la declaració de l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus, que va obligar a suspendre el ple ordinari previst per a l'endemà i va provocar la suspensió del període ordinari de sessions, que ja s'ha représ.

PP, Cs i Vox, en contra

Ciutadans va demanar en la junta de síndics que es retirara de l'orde del dia pels efectes que pot tindre sobre l'ocupació. La formació taronja argumenta la seua petició per “la greu situació d'excepcionalitat econòmica i social, que deixa desprotegits els milers de treballadors que perdrien l'ocupació i els centenars d'empreses que tancarien si s'aprovara el citat projecte”.

El PP ja ha dit que votarà en contra de la llei en considerar que suposarà un "suïcidi" per al sector de l'hoteleria en plena crisi per l'estat d'alarma. Igual que Ciutadans, la síndica del PPCV a les Corts, Isabel Bonig, demana retirar la norma mentre es prolongue la situació d'alarma. Tot i això, també planteja una possible moratòria si, com està previst, tira avant.

Vox, que també ha manifestat la seua oposició a la llei, va abandonar l'última comissió juntament amb el PP, criticant que els grups del Botànic presentaren les esmenes a última hora, cosa que consideraren una falta de respecte.

Per contra, els portaveus dels grups que formen el Botànic defenen que la norma és imprescindible i urgent i han criticat que la dreta caiga fàcilment en pressions. Aquest dissabte, els ponents de la llei del joc a les Corts han expressat que el projecte de llei té una importància derivada del creixement d'aquest sector en els últims anys, ja que implica adolescents i persones de col·lectius vulnerables. A més, han remarcat que és una normativa urgent, ja que l'addicció al joc augmenta durant les crisis econòmiques i ara ens enfrontem a la derivada de la pandèmia del coronavirus.

Patronal, treballadors, UGT i hotelers demanen paralitzar-la

Les patronals del sector del joc i el sindicat UGT demanen que es paralitze la norma. Argumenten que la llei es va redactar en un escenari anterior a la Covid-19 i això "la deslegitima completament, perquè ha canviat dràsticament el nostre món i la societat". Segons denuncien, es tracta d'una llei "enormement restrictiva" amb el joc i "suposaria el tancament de més del 95% dels salons en els pròxims anys". UGT recorda, a més, que el joc privat a la Comunitat Valenciana aporta 39,2 milions en cotitzacions a la Seguretat social, a més de 7.000 ocupacions directes i 30.000 indirectament en el sector de l'hoteleria.

Així mateix, representants de la Unió de Treballadors de Salons de Joc de la Comunitat Valenciana han entregat 1.630 signatures al president de les Corts, Enric Morera, contra la formulació de la nova llei. Al seu parer, és una disposició que "genera una terrible inseguretat jurídica" i farà que un 95% dels salons haja de tancar.

A més, l’associació SOS Hosteleria, plataforma d'hotelers i treballadors autònoms creada per a denunciar les conseqüències de la llei del joc en establiments hotelers, ha anunciat una "dura ofensiva legal" contra aquesta llei en cas que les Corts donen via lliure a la norma. Concretament, a l'obligació per als bars d'un comandament d'activació i desactivació de les màquines d'apostes.

Per altra banda, la Plataforma contra la Proliferació de les Apostes d'Alacant ha defensat l'aprovació de la llei i ha qualificat d'"inacceptable" que la patronal del joc i el sindicat UGT sol·liciten la paralització de la llei del joc, ja que és "trampós" parlar de destrucció de llocs de treball sense tindre en compte la quantitat de persones que perden la seua ocupació a conseqüència de les addiccions al joc.

Què suposa la llei del joc?

Superades les discrepàncies internes, els tres partits del Botànic han acordat prohibir la instal·lació de les sales d'apostes a menys de 850 metres d'un col·legi o d'un centre mèdic. A més, la distància entre aquests establiments haurà de ser major a 500 metres. Aquesta mesura afectarà els nous locals i els actuals a mesura que vagen caducant les llicències.

Altres mesures proposades són l'activació de les màquines de joc amb comandament a distància per a impedir l'accés als menors i controls d'edat que seran responsabilitat de la persona propietària de l'establiment. També que les màquines hauran de romandre sense reclams de llum i so mentre no s'utilitzen. La substitució de les màquines es podrà realitzar en el termini d'un any.

També et pot interessar

stats