El Tribunal Suprem estudia rebutjar l'extradició de Puigdemont només per malversació

Aquesta possibilitat impediria la tornada a Espanya de l'expresident català durant vint anys, el termini perquè prescriga el delicte de rebel·lió.

Puigdemont, en una imatge d'arxiu a Alemanya.
Puigdemont, en una imatge d'arxiu a Alemanya. / Reuters: Hannibal Hanschke

El Tribunal Suprem (TS) rebutjarà l'entrega a Espanya de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, només pel presumpte delicte de malversació de fons i no per aquest i el de rebel·lió, segons ha informat el diario El Mundo, que cita fonts pròximes a l'alt tribunal. Segons les mateixes fonts, les dues opcions sobre les quals treballa el magistrat Pablo Llarena, qui va cursar l'euroorde, passen per retirar la decisió de la justícia alemanya o recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. La possibilitat que el jutge del Suprem renuncie a extradir el líder català també ha estat apuntada pel diari Ara.

La primera de les dues opcions que explica el diari madrileny consisteix a retirar directament l'euroorde a través d'una interlocutòria i després comunicar-ho a les autoritats judicials alemanyes. La segona implica recórrer davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) per a esbrinar si la decisió que va posar-se en marxa permet una actuació com la del tribunal de Schleswig-Holstein. Si la resposta és contrària als interessos de la justícia espanyola, també es deixaria sense efecte aquella, explica el diari.

Si es retira l'euroorde i Puigdemont continua a Alemanya, no s'enfrontaria a la possibilitat de ser lliurat immediatament a Espanya, però si viatja a un altre país es podria reactivar la petició d'entrega. Si tornara a Espanya voluntàriament, podria ser detingut i jutjat per rebel·lió. El delicte de rebel·lió prescriu als vint anys, termini que Puigdemont hauria d'esperar per a poder tornar al país amb total tranquil·litat.

Aquest dijous 12 de juliol el tribunal superior d'Shleswig-Holstein ha anunciat que accepta extradir Puigdemont per un presumpte delicte de malversació de fons públics, descartant el de rebel·lió. Això elimina la possibilitat que puga ser jutjat per aquest últim, si més no ara per ara. Puigdemont va ser detingut a Alemanya el 25 de març de 2018 quan tornava a Bèlgica després de participar en un acte a Finlàndia, en compliment d'una euroorde emesa pel jutge del Tribunal Suprem (TS), Pablo Llarena. La defensa de Puigdemont ja ha anunciat que presentarà recurs contra la decisió i que treballarà perquè la justícia alemanya també descarte el delicte de malversació.

També et pot interessar

stats