El Tribunal de Comptes fiscalitzarà a través d'una auditoria externa la Casa Reial
El govern espanyol assegura que la publicació del patrimoni de Felip VI "ha sigut una iniciativa del rei"
El Tribunal de Comptes fiscalitzarà mitjançant una auditoria externa l'activitat econòmica i financera de la Casa del Rei i en què gasta el pressupost, segons s'arreplega en el decret aprovat aquest dimarts pel govern espanyol sobre l'estructura i el funcionament del cap de l'Estat per a reforçar la seua transparència.
Així ho ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Félix Bolaños, ministre de Presidència. No caldrà que el Congrés aprove el reial decret. "Una norma molt important, després de molts anys sense que es modificara la normativa sobre la casa reial", ha defensat el ministre de Presidència. Bolaños considera que amb aquesta norma se situa la normativa al nivell de les altres referides a les monarquies europees i un punt important en la "modernització" de la Casa del Rei.
L'aprovació d'aquesta forma de fiscalització dels comptes de la casa reial espanyola es produeix l'endemà que el rei Felip VI fera públic el seu patrimoni personal per primera vegada. Un patrimoni de 2,57 milions d'euros. Bolaños ha assegurat que la publicació d'aquest patrimoni "ha sigut una iniciativa del rei" i ha afegit que el govern ho valora positivament.
Bolaños ha detallat que pròximament s'aprovarà un conveni entre el Tribunal de Comptes i la Casa del Rei per a establir les bases de l'auditoria externa que ha de verificar "les imatges fidels del patrimoni i la situació financera" del cap d'estat.
Publicació dels procediments de contractació
Una altra de les mesures que s'arrepleguen en el decret és que la Casa del Rei, a partir d'ara, haurà de donar publicitat a tots els procediments de contractació que duga a terme i respectar l'autonomia pressupostària de la qual gaudeix Felip VI per a decidir en què gasta els diners assignats per l'estat. El ministre ha explicat, a més, que la normativa recull totes les mesures a favor de la transparència que Felip VI ha aprovat des de la seua proclamació al juny de 2014 i que fins ara no tenien rang legal. Inclou que els alts càrrecs de la Casa del Rei han de publicar la declaració de béns i patrimoni en assumir el càrrec i quan el deixen.
Bolaños ha assenyalat també que aquesta norma ha comptat "amb l'acord del govern en conjunt", en referir-se a Unides Podem. "Ha sigut un acord pacífic", ha aclarit.
Sánchez va anunciar al desembre del 2020, en plena polèmica per les informacions sobre els negocis opacs de Joan Carles I, que s'anava a emprendre “un full de ruta de renovació” de la monarquia, sense donar pistes del contingut ni dels terminis.