Trenzano nega irregularitats en les ajudes al germà de Puig i defén que va signar el que li deien els tècnics

El director general de Política Lingüística diu que té “confiança plena” en els tècnics que supervisaven les subvencions i nega que conega les empreses de Francis Puig

El responsable de Política Lingüística de la Generalitat d'esquena, en les dependències de la Ciutat de la Justícia aquest dimarts
El responsable de Política Lingüística de la Generalitat d'esquena, en les dependències de la Ciutat de la Justícia aquest dimarts / Pilar de la Fuente

El director general de Política Lingüística de la Generalitat, Rubén Trenzano, ha tornat a negar a l'Audiència de València haver comés cap d'irregularitat en ajudes concedides a empreses de Francis Puig, germà del cap del Consell, Ximo Puig, i ha assegurat que no el coneixia. Trenzano també ha explicat que ell signava el que deien els seus tècnics, en qui tenia "confiança plena", i ha advertit que es van revisar les subvencions i no s'hi va detectar res il·legal.

Trenzano s'ha assegut aquest dimarts en el banc dels acusats a l'Audiència de València, acusat pel PP, que exerceix d’acusació popular, d'un delicte de falsedat documental pel qual demana sis anys de presó. La Fiscalia no hi veu delicte i reclama el sobreseïment de les actuacions, igual que la defensa de l'acusat.

El ministeri públic veu "mala fe" en la diputada popular Eva Ortiz amb la seua querella i reclama la condemna en costes per al PP. "Donar rellevància jurídica penal a això em sembla ridícul. Si Trenzano haguera de revisar totes les actuacions dels tècnics no tindria temps, ha de posar-hi gent de confiança. No és un tècnic en dret", ha afirmat el fiscal en l'exposició de les seues conclusions, en les quals ha insistit que no hi ha delicte, sinó una "persecució amb finalitats polítics" probablement "il·lícits".

Trenzano, acusat de faltar a la veritat en afirmar que les empreses de Francis Puig beneficiàries d'una subvenció els anys 2015 i 2016 d'ajudes al valencià per 56.825 i 23.234 euros, ha explicat al fiscal que "van presentar la justificació de despeses realitzades en el termini establit en les respectives convocatòries" i ha defensat que va fer el seu treball correctament.

Ha recordat que tot va començar amb l'arribada a la Direcció General d'una carta al febrer del 2018 de la síndica popular Eva Ortiz, que al·ludia a irregularitats en determinades subvencions, "sense concretar quines", ha explicat.

Els funcionaris que assistien el director general de Política Lingüística es van quedar "sorpresos" per la manera en què el PP reclamava documentació, atés que sempre es fa a través de les Corts, i van dubtar si contestar-li o no. Finalment, es va decidir que sí: "El meu govern vol ser transparent, volem respondre, donar tota la informació. I se li va respondre per cortesia", ha remarcat el responsable de Política Lingüística.

Tinc plena confiança en la meua subdirectora i els meus tècnics. Em van dir que no hi havia cap irregularitat i que estava tot OK. Així que vaig signar després dels vistos bons dels tècnics i del cap de servei Rubén Trenzano - Director general de Política Lingüística

Tant el cap de servei com la subdirectora van comprovar si hi havia cap irregularitat en les subvencions concedides a les empreses del germà de Ximo Puig i van redactar una resposta, segons ha exposat Trenzano. "Després jo la vaig signar digitalment", ha asseverat. "Tinc plena confiança en la meua subdirectora i els meus tècnics. Em van dir que no hi havia cap irregularitat i que estava tot OK. Així que vaig signar després dels vistiplaus dels tècnics i del cap de servei", ha insistit.

"Sap si van fer actuacions de comprovació?", li ha preguntat el fiscal durant la sessió del judici d’aquest dimarts. Trenzano ha respost de manera afirmativa. Després, el 2017, es van aprovar uns nous plans de control, amb la reforma de la llei de subvencions, i després es van tornar a revisar els expedients.

Trenzano ha negat davant el jutge tindre o haver tingut algun tipus de relació amb els germans de Ximo Puig: "Desconec eixes empreses. A més, segons m'han indicat, no són del germà, sinó que hi té participacions", ha afegit.

Totes les actuacions de control habituals

El cap de servei, que ha declarat en la vista com a testimoni, ha manifestat que en el departament s'han estat realitzat els actuacions de control habituals "que es podien fer". "I es van fer", ha destacat. També ha insistit que desconeixien que hi haguera algun tipus d'irregularitat.

D'altra banda, la subdirectora de Trenzano, que també ha sigut citada a la vista com a testimoni, ha coincidit amb l'acusat i ha assegurat que la carta d'Ortiz els va cridar l'atenció. Ha indicat que van decidir respondre-li i ha subratllat que es van dura a terme totes les actuacions de control pertinents abans de rebre l'escrit de la diputada Ortiz, en el moment de la justificació de les subvencions. A més, després es van tornar a revisar, ha remarcat.

També et pot interessar

stats