Treball dona una setmana a la patronal per a portar propostes sobre la reducció de jornada

El secretari d'Estat d'Ocupació ha advertit que no accepta dilatar el temps com a estratègia per a evitar l'aprovació d'esta mesura

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, acompanyada pel secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, acompanyada pel secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey / Sergio Pérez / Efe

El Ministeri de Treball ha lamentat este dilluns que ni la CEOE ni la Cepyme han presentat propostes per escrit als plantejaments del govern sobre la reducció de jornada i els ha emplaçat a portar-les a la reunió del pròxim dilluns. "L'única cosa que el govern no contempla és una estratègia dilatòria", ha advertit el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, al final de la reunió de la taula de diàleg social.

Precisament este dilluns s'han reunit per abordar la reducció de jornada màxima de 40 a 38,5 hores setmanals el 2024, i a 37,5 hores el 2025. "Si arribem a dilluns que ve sense proposta de la patronal, haurem de prendre una decisió", ha assenyalat Pérez Rey, que ha incidit que el canvi es farà per llei.

El secretari d'Estat ha recordat que la negociació d'esta mesura, inclosa en l'acord de govern del PSOE i Sumar, va començar a l'inici de l'any i tant la patronal com els sindicats van obrir una negociació bipartida en paral·lel, que no ha donat fruits. "Quasi sis mesos després, no hi ha propostes per escrit", ha retret Pérez Rey.

Ha incidit que el govern no entrarà a ampliar el màxim d'hores extraordinàries, el principal escull que va impedir a la patronal i als sindicats avançar en un pacte. També ha recordat que a la reducció l'acompanyaran canvis en el registre horari, que serà digital, perquè hi haja un control efectiu del compliment de la mesura.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va avançar la setmana passada la seua intenció de remetre un text a les Corts al més prompte possible.

Els sindicats valoren la proposta de Treball

La secretària d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha assegurat que la reducció de jornada "és una reivindicació de les organitzacions sindicals i un avanç substancial de drets", així com "una qüestió de justícia social", perquè hi ha col·lectius que no estan emparats per la negociació col·lectiva.

"És important, perquè la riquesa que es genera es distribueix a través dels increments salarials i de la reducció de jornada", ha dit Vicente, que ha apostat per buscar un acord també amb la patronal, una vegada exposen el seu punt de vista. "És molt difícil fer una valoració si no coneixem en concret el que demanen", ha dit la negociadora de CCOO, al mateix temps que ha afegit que "treballen per un acord", però que, si no l'aconsegueixen, faran costat al govern i treballaran pel posterior suport a la norma a les Corts.

"La proposta del govern s'ajusta als objectius de la UGT", ha assegurat el vicesecretari de Política Sindical, Fernando Luján, que ha demanat a la patronal "que es pronuncie i diga si està disposada a negociar que la reducció es realitze en còmput anual", perquè després de sis mesos "encara no han buidat eixa incògnita". Ha afegit que "el temps s'ha acabat" i que s'ha d'avançar. "Si no volen estar en el camí, haurem d'avançar sense ells", ha deixat clar.

Treball va traslladar la setmana passada als agents socials una proposta per a tractar la reducció de jornada, que preveu, entre altres mesures, que els treballadors amb jornada parcial o reduïda podran continuar fent el mateix nombre d'hores després d'entrar en vigor la reducció de jornada laboral, i percebran a canvi un increment salarial proporcional.

La proposta també modifica la llei d'infraccions i sancions per a establir una multa en el grau mínim entre 1.000 i 2.000 euros; en el grau mitjà, de 2.001 a 5.000 euros, i en el grau màxim, entre 5.001 i 10.000 euros.

També et pot interessar

stats