Trapero assegura que no va tindre mai una "relació estreta" amb Puigdemont

La Fiscalia mantindrà l'acusació de rebel·lió contra el major dels Mossos d'Esquadra fins al final del juí.

VÍDEO | Trapero assegura que no va tindre mai una \"relació estreta\" amb Puigdemont

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha declarat davant el tribunal de l'Audiència Nacional que el jutja per rebel·lió durant el procés independentista català que mai va tindre una "relació estreta" amb l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont.

L'excap dels Mossos ha explicat que va ser nomenat major l'abril de 2017 per decisió del llavors director de la policia autonòmica Albert Batlle, designació sobre la qual Puigdemont no va tindre res a veure, segons ha dit. Davant l'estranyesa del fiscal que el nomenament es produïra just uns mesos abans del referèndum il·legal de l'1-O, Trapero ha admés que no sap per què fins llavors no s'havia fet i que va ser una "irregularitat" que es va sostindre durant una dècada.

A més, Trapero ha qualificat les resolucions de ruptura que el Parlament de Catalunya va aprovar en el marc de l'estratègia unilateral independentista com "una barbaritat més de les que s'estaven fent" en el 'procés'.

Ha insistit que en la reunió que van mantindre amb Puigdemont i diversos consellers el 28 de setembre van advertir al govern català que "no s'equivocaren", que la policia catalana no anava a secundar cap ruptura de la legalitat ni de la Constitució i van expressar la seua "preocupació" pels danys a la imatge del cos.

No tenien efectius suficients per a contindre les protestes del 20S

D’altra banda, Trapero ha defés que la policia autonòmica no comptava amb els efectius suficients per a contindre les concentracions que es van produir el 20 de setembre de 2017 en protesta pels registres judicials que es van succeir en diferents llocs de Catalunya.

"La Guàrdia Civil no sols ens demanava el cordó en la Conselleria d'Economia, sinó en altres escenaris. No podíem fer cinc cordons de seguretat de 40 metres amb els efectius d'orde públic dels quals disposàvem", ha remarcat.

Així mateix, ha afegit que en els llocs on es va intentar fer el cordó "la gent es va posar davant i ja va haver-hi els primers incidents". "En una concentració de milers de persones això ens pot crear problemes seriosos i això cal valorar-ho, senyoria. Però segur que ens haguera encantat poder fer-ho", ha assenyalat.

A més, Trapero ha subratllat que els comandaments de la policia autonòmica desplegats als llocs dels registres i el comissari Ferran López van mantindre contacte amb els responsables de l'institut armat i que aquesta incapacitat d'actuar es va transmetre "en persona".

En l’interrogatori, l’excap dels Mossos ha qualificat d'"ofensiu" que el coordinador del dispositiu policial de l’1-O, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez dels Cobos, afirmara que els seus advertiments dels riscos d'una intervenció policial per a impedir el referèndum van ser una excusa perquè es poguera celebrar. "Jo em puc equivocar, però no necessite excuses", ha replicat Trapero.

La Fiscalia mantindrà l'acusació de rebel·lió

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha anunciat que mantindrà fins al final del juí l'acusació pel delicte de rebel·lió contraTrapero.

Trapero i dos processats més, l'exsecretari general d'Interior de la Generalitat, Cèsar Puig, i l'exdirector dels Mossos, Pere Soler, s'enfronten a onze anys de presó pel delicte de rebel·lió; mentre que per a la intendent dels Mossos, Teresa Laplana, demanen quatre anys de presó pel delicte de sedició.

També et pot interessar

stats